Volledig scherm
Het complex van Piet Hein Eek © Bert Jansen

Niks moet bij muziek van Poolse pianiste Hania Rani

RECENSIEEINDHOVEN - De Poolse pianiste Hania Rani trad woensdagavond op in het complex van Piet Hein Eek op Strijp R in Eindhoven.

Ze ziet eruit als zestien, zo klinkt ze ook als ze praat en zingt, maar Hania Rani is bijna dertig. Zeker niet als zestien klinkt ze als achter de vleugel plaatsneemt. In het tengere lijf schuilt een ge- en bedreven pianiste die een tot de verbeelding van de moderne mens sprekende klankwereld tevoorschijn tovert.

Felt heet de serie van het Muziekgebouw Eindhoven, waarin op bijzondere locaties een zogeheten neoklassiek programma wordt gespeeld. De Poolse Rani speelde bij Piet Hein Eek haar muziek voor een groot, opvallend jong publiek.

Uitleggen wat ze speelt is moeilijk, maar gemakkelijk is dat haar muziek geen woorden nodig heeft. Wil je haar ontleden, dan kan dat, wil je dat niet, dan doe je je ogen dicht en ga je op in de zee van klank. Rani’s muziek zit direct op belevingsniveau. Harmonisch afwisselend maar toegankelijk en ritmisch strak maar intrigerend, verwijst ze naar onder anderen Keith Jarrett, Philip Glass, Erik Satie en Simeon ten Holt. 

Eigen mix

Rani leent van veel stijlen wel iets, ze maakt er een eigen mix van die biologeert, omdat er zoveel en tegelijkertijd zo weinig in zit. De energie spat van haar spel. Versterkt en licht gesampled klinken haar stukken zowel vol en meeslepend als idealistisch en minimalistisch.

Leuk is om zowel te ondergaan als te onderscheiden. De vele laagjes, hoorbaar in de vorm van ritmische verschuivingen en verrassende wendingen, dagen de aandacht steeds uit zich te verleggen. Maar niks moet bij deze muziek, ze ís gewoonweg in het moment. Ze biedt de mogelijkheid jezelf even te verliezen, en dat is fijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7420 stemmen