Volledig scherm
Het nieuwe Eindhovense Labrehuis.

Nog geen steun bewoners voor aanpak overlast opvanghuizen Eindhoven

EINDHOVEN - Het beheerplan dat overlast rond opvanghuizen van GGzE en Neos in Gestel moet beperken is klaar. Neos hoopt nu dat de gemeenteraad komende maand alsnog groen licht geeft voor een nieuw Labrehuis. Maar buurtbewoners uit de Oude Spoorbaan en de Scheidingstraat laten weten dat ze op dit moment niet van plan zijn om het beheerplan te ondertekenen.

Directeur Pim Dijkstra liet donderdagochtend weten dat hij verwacht dat het voorstel in januari opnieuw op de raadsagenda komt. Als alles goed gaat, zou woningcorporatie Thuis dan in het najaar kunnen beginnen met sloop van het oude Labrehuis en nieuwbouw. 

Inventarisatieronde

,,Er is hard gewerkt aan het beheerplan. Naar ik begrijp willen naast Neos onder meer politie, GGzE, wethouder Torunoglu, de Jumbo en de woningcorporaties Woonbedrijf en Thuis het ondertekenen", aldus Dijkstra. Of en welke bewoners het ondertekenen? ,,Dat weet ik niet." Ook wethouder Wilbert Seuren wil hier niet op ingaan. ,,We zijn nu nog bezig met een inventarisatieronde", aldus zijn woordvoerster donderdagavond.

Bewoners van de Scheidingstraat zeggen dat ze niet gaan tekenen. ,,Aan de ene kant wil ik heel graag dat de leefbaarheid hier verbetert. Maar aan de andere kant is het beheerplan gewoon niet goed genoeg. Wij willen dat er minder mensen uit de 'zwaarste categorie' in de opvanghuizen van Neos en GGzE komen wonen", zegt Micha Brand uit de Scheidingstraat. ,,Wij krijgen te horen dat stichting WIJeindhoven hierover gaat, maar die doet niet mee aan dit beheerplan. Zo blijft het dweilen met de kraan open." Het buurtoverleg van de Oude Spoorbaan wil niet dat bewoners tegen elkaar worden uitgespeeld. Het laat weten niet te tekenen, zolang de Scheidingstraat dit niet doet.

Protesteren tegen overlast

Diverse raadsfracties hebben wethouder Seuren eerder gevraagd of er een beheerplan kan komen, nog voordat zij beslissen over het bestemmingsplan voor een nieuw Labrehuis . Een aantal buurtbewoners hebben sloop en nieuwbouw aangegrepen om te protesteren tegen overlast. Die is volgens hen het gevolg van de concentratie van onder meer (ex)daklozen, (ex)psychiatrische patiënten en (ex)verslaafden in dit deel van Gestel. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen