Volledig scherm
Concert in het Muziekgebouw Eindhoven

Nog steeds geen uitsluitsel over Muziekgebouw Eindhoven

EINDHOVEN - Het Eindhovense college van B & W is er nog niet uit hoe het de financiële problemen bij het Muziekgebouw moet oplossen. Het college blijkt daar nog steeds verdeeld over te zijn. 

Ze hadden verwacht dat ze in grote lijnen te horen zouden krijgen hoe de financiële toekomst van het Eindhovense Muziekgebouw er uit gaat zien. Daarom zat de publieke tribune in de Eindhovense gemeenteraadszaal dinsdagavond voor de verandering een keer bomvol, met tientallen medewerkers van het Muziekgebouw.

Maar het Eindhovense college van B en W is er nog niet uit, uit de manier waarop het jaarlijks tekort op de begroting van zes ton bij het Muziekgebouw moet worden weggewerkt en hoe de oplopende schulden kunnen worden voldaan. VVD en CDA enerzijds staan daarin lijnrecht tegenover PvdA en GroenLinks anderzijds, zo melden verschillende bronnen binnen de Eindhovense coalitie. 

Daarom stonden de medewerkers van het Muziekgebouw na amper een kwartier al weer buiten, niks wijzer geworden. En net als de gemeenteraadsleden volledig overbluft. 

Ook de raadsfracties hadden namelijk verwacht dat duidelijk zou worden hoe het Eindhovense college de problemen wil oplossen. Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van gemeente, provincie, Muziekgebouw en Brainport heeft daar een aantal aanbevelingen voor gedaan die inmiddels al een week of twee op de collegetafel liggen.  

Overdonderd 

,,Die moeten eerst zorgvuldig bestudeerd worden voordat het college er een besluit over kan nemen",  was de verklaring die ambtenaren namens het college van B & W daarvoor gaven. Een gang van zaken waar de gemeenteraadsfracties - overdonderd als ze waren - genoegen mee namen. 

,,Maar wanneer komt dat besluit dan?", probeerde raadslid Marco van Dorst van D66 het nog. ,,Daar is nog een x-tijd voor nodig", was vervolgens het nietszeggende, ambtelijke antwoord.  De verwachting is dat het college nog een aantal weken tijd nodig heeft voordat het tot een besluit kan komen.         

Overigens is in de politieke wandelgangen inmiddels ook bekend hoe het Muziekgebouw het gat van zes ton op de begroting van dit jaar heeft weten te dichten. Dat kan dankzij een eenmalige gift van de eigenaar van de Heuvel, waarin het Muziekgebouw is gevestigd, de Amerikaanse vastgoedbelegger CBRE.  

Muziekgebouw-directeur Wim Vringer wilde vragen daarover niet beantwoorden, evenals de Eindhovense wethouder Marcel Oosterveer (VVD) van Financiën. Wat voor voorwaarden CBRE aan die gift gesteld heeft, is nog niet bekend. Het Muziekgebouw betaalt jaarlijks via de gemeente Eindhoven een bedrag van 2,6 miljoen euro huur aan CBRE.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven