De organisatie van het huis van Sinterklaas in Eindhoven zoekt zo'n tweehonderd vrijwilligers.
Volledig scherm
De organisatie van het huis van Sinterklaas in Eindhoven zoekt zo'n tweehonderd vrijwilligers. © Thinkstock

Noodkreet Huis van Sinterklaas in Eindhoven door gebrek aan vrijwilligers

PollEINDHOVEN - Sinterklaas dreigt voorbij te gaan aan Eindhoven. Het Huis van Sinterklaas in de Steentjeskerk waar de goedheiligman zou logeren heeft niet genoeg vrijwilligers om de boel te regelen. 

Het logeeradres probeert nu met man en macht nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Ook sponsors zijn nog welkom om de kosten van het tijdelijk verblijf van Sinterklaas te drukken, aldus organisator Olof van Gelder.  Maar het belangrijkste zijn de vrijwilligers, benadrukt hij. Zo'n tweehonderd medewerkers zoekt Van Gelder. Zij kunnen Zwarte Piet spelen en de kinderen begeleiden, in de horeca werken of actief zijn in de organisatie achter de schermen. 

Poll

Huis van Sinterklaas in Eindhoven is een aanwinst voor de stad

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
2786 stemmen

Noodkreet

Volledig scherm
© Thinkstock

Pogingen om instanties en verenigingen daarvoor te interesseren zijn mislukt, vertelt Van Gelder die zelf ook regelmatig een mijter opzet en een baard omhangt. ,,En enkele medewerkers die vrijwilligers zouden regelen zijn helaas weggevallen door omstandigheden. Vandaar deze noodkreet. Want het kan toch niet zijn dat het Huis van Sinterklaas in Eindhoven niet door kan gaan.” 

Kinderen kunnen in het Huis van Sinterklaas in de Steentjeskerk aan de Sint-Antoniusstraat terecht van dinsdag 19 november tot en met woensdag 4 december. De ochtend is vooral bedoeld voor de scholen, de middag vrij toegankelijk. Kinderen kunnen onder meer een Pietendiploma halen en een bezoek brengen aan de slaap- en werkkamer van de Sint, de bakkerij en de schatkamer. 

Kaartverkoop

De kaartjes voor een bezoek aan het Huis van Sinterklaas zijn vanaf zaterdagmiddag 26 oktober 12.05 uur te koop à 5,95 euro. Dat kan alleen online, op de site sinterklaashuis-eindhoven.nl. Het is de eerste keer dat Sinterklaas Eindhoven aandoet. Helmond heeft natuurlijk al langer het succesvolle logeeradres in het kasteel en ook andere steden kennen een shortstayverblijf voor de Sint. Het bracht Van Gelder op het idee om dat ook in Eindhoven te organiseren. ,,En ik heb daarvoor een stichting opgericht; ik verdien er absoluut niks aan", benadrukt hij. 

Maar de logeerpartij kost wel zo'n 100.000 euro aan inrichting, verkleed- en schminkspullen, verlichting, etc. Ongeveer de helft daarvan is door sponsors opgebracht, deels ook in natura. Om quitte te spelen moeten er minstens 5000 betalende kinderen op bezoek komen. Maar Van Gelder verwacht zo’n 10.000 bezoekertjes.  Een deel komt van de scholen waarmee al contacten zijn gelegd. Die betalen per persoon 4,95 euro. 

Vrijwilligers kunnen zich melden via mail: vrijwilligers@sinterklaashuis-eindhoven.nl

De Steentjeskerk in Eindhoven.
Volledig scherm
De Steentjeskerk in Eindhoven. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven