Volledig scherm
© DG

Noord-Brabant in 2024 asbestvrij lijkt onhaalbaar

EINDHOVEN - Het op tijd verwijderen van alle asbestdaken in Noord-Brabant wordt een race tegen de klok. Dat stelt de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB). Het in het bezit hebben van een asbestdak is vanaf 2024 verboden maar het verwijderen van de daken gaat nog niet snel genoeg. 

Als woningbezitters te lang wachten kunnen asbestsaneringsbedrijven het werk straks niet meer aan. Volgens de ODZOB moet er in Brabant nog 18 miljoen vierkante meter asbest verwijderd worden. Eigenaren, dus ook particulieren, zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

Bijkomend probleem volgens de ODZOB is dat verzekeraars de polisvoorwaarden dusdanig veranderd hebben dat mensen en bedrijven over het algemeen onvoldoende verzekerd zijn voor de kosten die het verwijderen van asbest met zich meebrengen. Iets dat veel mensen overigens niet weten. De dienst roept gemeenten op hun inwoners hierover te informeren.

De asbestdaken moeten verwijderd worden omdat oude daken langzaam verpulveren. Hierdoor komen voor de gezondheid gevaarlijke vezels vrij.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven