nostalgische hoekjes op Peppelrode Eindhoven
Volledig scherm
nostalgische hoekjes op Peppelrode Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

'Nostalgische hoeken’ in Peppelrode Eindhoven: 'Moeder doet het nu een stuk beter

EINDHOVEN - Met ‘nostalgische  hoeken’ op de psychogeriatrische afdeling wil Vitalis Peppelrode een nostalgische, vertrouwde leefomgeving maken voor  bewoners met dementie.

De geur van frisgewassen was uit de washoek komt je tegemoet op de PG (psychogeriatrische) afdeling van Vitalis Peppelrode. Bewoonster Riet Verhagen zit er rustig te werken achter de naaimachine in het ‘naaiatelier’. ,,Het gaat om het oproepen van herinneringen en de sfeerbeleving”, vertelt manager Katja Ebben. ,,Een paar jaar geleden heeft het personeel veel scholing gehad om te leren hoe om te gaan met mensen met dementie. Stapje voor stapje is daar de omgeving in meegenomen om aan te passen aan deze doelgroep.”

Op de gesloten afdeling, waar ouderen met dementie wonen, is de laatste jaren hard gewerkt om een omgeving te creëren waar deze doelgroep zich prettig, vertrouwd en veilig voelt. Op iedere etage zijn ‘nostalgische hoeken’ gemaakt om samen met familie en welzijnsmedewerkers van Peppelrode op zoek te gaan naar herinneringen, gesprekken te voeren en samen fijne momenten te beleven.

Herinneringen

Naast een washoek zijn er onder meer ook nog een timmerhoek, een naaiatelier en een ouderwetse keuken. Helga Mathijssen, medewerker welzijn: ,,Op de afdelingen kwamen kantoren te vervallen, die hebben we omgebouwd. We blijven bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe ideeën.”

Het aankleden van de afdelingen is nooit klaar, omdat bij nieuwe cliënten iedere keer opnieuw wordt gekeken wat hen stimuleert en welke herinneringen zij hebben. De laatste aanwinst is het naaiatelier. Ebben:,, Cliënten, die nog geen brood kunnen smeren, kruipen achter de naaimachine en laten vol trots zien wat ze maken. Zo komen de verhalen en worden weer gesprekken gevoerd.”

Medicijngebruik

Naast de familie zijn ook de welzijnsmedewerkers iedere dag aanwezig om toezicht te houden en aandacht te geven aan de bewoners, zegt Mathijssen. ,,Doordat we structuur en continuïteit bieden en een beter begrip hebben hoe om te gaan met dementie, voelen bewoners zich meer op hun gemak, gaat het lichamelijk en psychisch beter en is het medicijngebruik minder.”

Mevrouw Verhagen werkt ondertussen rustig door achter de naaimachine in het ‘naaiatelier’. Ze woont sinds een half jaar in Peppelrode. Vroeger is zij coupeuse geweest en naaide kinderkleding en prinsenpakken. Volgens haar zoon Nico Verhagen heeft zijn moeder het er naar haar zin. ,,Voordat ze hier kwam zat ze maar. Er is hier veel te doen en veel aandacht voor haar. Super hoe ze hier met de mensen bezig zijn. Mijn moeder doet het nu een stuk beter.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven