Volledig scherm
Mentor Gerda Vervelde haalt de mobieltjes op. © FotoMeulenhof

Novalis College in Eindhoven doet smartphones een weekje in de ban

EINDHOVEN - Een groep havoleerlingen van het Novalis College in Eindhoven doet het een week lang zonder mobieltje. Het Novalis mag dan een Vrije School zijn, deelname aan de mobielloze week is verplicht. 

Uit een kluisje van het Novalis College in Eindhoven klinken deze week met  enige regelmaat piepjes en pingeltjes. Het geluid is afkomstig van een met tientallen smartphones gevulde doos. Op initiatief van mentor Gerda Vervelde gaan dertig havoleerlingen een week lang mobielloos door het leven. Althans, tijdens de les. Na school gaat het deksel van de doos en krijgen de kids hun telefoons weer terug. Vrijdag is het de laatste dag. 

Verplicht

Het begrip 'vrije school' moet niet al te letterlijk worden opgevat. Vervelde: ,,Deelname is verplicht. Dat heeft alles te maken met ons beleid: we zijn bezig onze positie te bepalen ten aanzien van het gebruik van smartphones." Zo beschikt het Novalis ook over vijf lokalen met een 'smartphonehotel'; een kast aan de muur met plek voor 34 mobieltjes. ,,Docenten die geen mobieltjes tijdens de les willen zien, kunnen hier gebruik van maken", vertelt leraar Duits René Bühn.  

Volledig scherm
Een van de vijf smartphonehotels van het Novalis. © FotoMeulenhof

Volgens Vervelde staan de meeste leerlingen áchter het experiment deze week. De reacties uit de klas onderschrijven dat deze donderdagochtend. Vervelde is geïnspireerd door de recente uitspraak van de Franse president Macon dat hij smartphones op school wil verbieden omdat die tot voortijdige schooluitval zouden leiden. 

De telefoon leidt af, maar dat is voor Vervelde niet het enige argument. ,,Ik zie heel veel leerlingen tijdens de pauzes voortdurend op hun telefoon kijken, in plaats dat ze gezellig met elkaar kletsen. Ook tijdens de lessen wordt soms stiekem de smartphone gebruikt; de docent heeft daar geen volledige controle op."

Quote

Ik zie heel veel leerlingen tijdens de pauzes voortdu­rend op hun telefoon kijken, in plaats dat ze gezellig met elkaar kletsen.

Mentor Gerda Vervelde

Er is meer, zegt de mentor: ,,Op je smartphone krijg je heel direct de informatie die je zoekt. Er zijn geen uitgebreide zoektochten meer nodig. Dat kan mensen lui maken en het leidt bovendien tot oppervlakkigheid: je gaat niet meer op zoek naar diepere oorzaken van dingen." 

Daar is niet iedereen in de klas het zomaar mee eens. Een filmpje op social media kan juist ook leiden tot een portie gezonde nieuwsgierigheid. ,,Als je meer over een filmpje wil weten, ga je op internet zoeken."

Volledig scherm
Kevin Rooyakkers © FotoMeulenhof

Kevin Rooyakkers klinkt stellig: ,,Ik mis 'm geen moment. Maar ik gebruik mijn telefoon dan ook alleen maar om het rooster te checken en af en toe een foto te maken. Ik zou het niet erg vinden als ik 'm tijdens school elke dag moest missen."

Volledig scherm
Pascalle Gerritsen © FotoMeulenhof

Pascalle Gerritsen heeft (nog) geen ontwenningsverschijnselen. ,,Nee, ik ben niet verslaafd, hoewel mijn moeder vindt van wel. Ik gebruik 'm vooral voor Instagram en Snapchat." Dan doet ze een gevaarlijke uitspraak: ,,Ik zou thuis ook wel zonder telefoon kunnen."

Volledig scherm
Janne van de Laarschot © FotoMeulenhof

Ook Janne van de Laarschot vindt de proef van haar mentor 'prima'. ,,Onze school is heel bewust bezig met smartphonegebruik. Ik vind dat goed, want dat probeer ik zelf ook. Je hersenen kunnen tenslotte maar een bepaalde hoeveelheid informatie per dag opslaan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven