Volledig scherm
Het gebouw NRE 2 aan de Nachtegaallaan in Eindhoven. De cpo-groep NRE Twee wil het verbouwen tot 10 woningen. © Kees Martens/fotomeulenhof

NRE Twee Eindhoven kan gaan verbouwen

EINDHOVEN - NRE Twee kan gaan verbouwen op het NRE-terrein in Eindhoven. De bezwaren van de overgebleven buurtbewoners zijn ingetrokken. Voorzitter Marianne van Buul van het CPO-project hoopt in juni te kunnen beginnen.

De leden van het collectief particulier opdrachtgeverschap voor het NRE-gebouw 2 aan de Nachtegaallaan hebben dinsdagavond een feestje gevierd, meldt Van Buul. "Je merkte gewoon hoe hard we dit nodig hadden", aldus de Eindhovense. De groep is al sinds 2013 bezig met het project dat steeds weer vertraagd werd. Eerder zei zij dat het enthousiasme te leiden heeft onder steeds nieuwe tegenslagen.  

De bouwvergunning werd vorig jaar verleend, tegelijk met de wijziging van het bestemmingsplan. Daartegen bestaan vanuit de omliggende straten bezwaren omdat er te veel onzeker blijft. Omwonenden zijn bang voor overlast door niet goed gereguleerde horeca, verkeer en parkeren. 

Extra kavel aangekocht
NRE Twee had al een extra kavel achter de voormalige showroom van het nutsbedrijf aangekocht om extra parkeerplaatsen te realiseren. Dat nam een van de belangrijkste bezwaren weg. Uiteindelijk hebben de overgebleven bezwaarmakers deze week per brief laten weten dat ze hun grieven intrekken. Dat was gesuggereerd door de Raad van State tijdens behandeling van de bezwaren.

NRE Twee kan nu 'full speed voorwaarts' aldus Van Buul. "Allereerst was de vergunning van belang voor onze individuele hypotheken. We gaan de boel nu in orde maken. De gekozen aannemer staat al te trappelen en kan waarschijnlijk in juni beginnen." 

Toch vindt de CPO-groep het ook belangrijk dat het bestemmingsplan 'niet te veel gewijzigd' wordt, zegt de voorzitter. "Wij zijn ook gelieerd aan de andere initiatieven op het NRE-terrein. Te veel veranderen zou afbreuk doen aan het totale plan." 

Uitspraak
Het is nu aan de Raad van State of dat nog gaat gebeuren. 
Waarschijnlijk komt over een week of 4 de uitspraak. Dan wordt duidelijk of de gemeente nog nieuw huiswerk krijgt voor het bestemmingsplan. Tijdens de zitting zei de voorzittend staatsraad dat er een tiental wijzigingen nodig zijn. De Raad van State kan die ook zelf aanbrengen. Als de gemeente dat moet doen, leidt dat tot een vertraging van al snel een half jaar. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven