Volledig scherm
Ongeval met bierfiets in Eindhoven. © Bert Jansen

NS daagt verhuurder na bierfietsdrama in Eindhoven

EINDHOVEN - De verhuurder van de bierfiets die in 2015 betrokken raakte bij een dramatisch ongeval op een spoorwegovergang in Eindhoven is door de NS persoonlijk aangeklaagd. De vervoerder wil dat de schade aan de trein à 170.000 euro wordt vergoed.

De claim is het volgende hoofdstuk in de wrange nasleep van het tragische ongeluk waardoor de 24-jarige Ruud Bijsterveld verongelukte. Een paar maanden geleden werd bekend dat de huurder de schade aan de bierfiets moet vergoeden aan de verhuurder (naar verwachting ruim 16.000 euro).

Kampioen

Het fatale ongeval met de bierfiets gebeurde op de spoorwegovergang aan de Tongelresestraat in Eindhoven. De leden van het eerste elftal van de Nuenense voetbalclub EMK vierden met een kroegentocht per bierfiets hun kampioenschap. Tijdens het oversteken van het spoor kwam de fiets tot stilstand terwijl een trein er op af denderde.

De jongens sprongen van de bierfiets maar wisten niet te voorkomen dat hij klem raakte onder de spoorboom. De geblesseerde Bijsterveld was ook van de bierfiets gekomen maar werd door de snelheid van de trein tegen de zijkant gezogen en kwam om het leven. De trein ramde de fiets die met groot geweld werd gelanceerd.

In een toelichting op de naderende rechtszaak zegt een NS-woordvoerder dat de verzekeraar van de bierfietseigenaar de schadeclaim heeft afgewezen. Daarom is de exploitant gedagvaard. De NS benadrukt dat het niet de bedoeling is om de verhuurder uit te kleden. ,,Als de rechter hem aansprakelijk stelt, moet de verzekeraar uitkeren’’, aldus de woordvoerder.

Schadebedrag

De NS claimt de schade aan het treinstel maar niet de vergoeding die uitgekeerd aan reizigers die vertraging hebben opgelopen. De hoogte van het schadebedrag is volgens de woordvoerder de reden geweest om naar de rechter te stappen.

Ook spoorbeheerder ProRail heeft de bierfietsverhuurder destijds aansprakelijk gesteld. ProRail claimde circa 20.000 euro voor personeelsinzet en schade aan de overweg maar heeft de zaak niet hogerop laten spelen. ,,De verzekeraar heeft de claim afgewezen en ProRail heeft besloten om de kosten voor eigen rekening te nemen’’, laat een woordvoerder weten.

De exploitant van de bierfiets zegt desgevraagd dat hij niet wil reageren op de NS-claim en de rechtszaak die vermoedelijk later dit jaar dient. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven