Volledig scherm
Een bodycam op het uniform van een boa in Breda. © ANP XTRA

Nu toch bodycamproef voor BOA's in Eindhoven

EINDHOVEN - Er komt nu toch een proef met bodycams voor de Eindhovense buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s). Het stadsbestuur neemt het voorstel daartoe over van de CDA-fractie in de gemeenteraad. Het college van B en W schrijft dat aan de raad, in de aanloop naar het begrotingsdebat dinsdag in de Eindhovense gemeenteraad.

CDA-raadslid Remco van Dooren laat in een reactie weten 'superblij’ te zijn met het antwoord van B en W. Van Dooren had afgelopen dinsdag in de gemeenteraad namens zijn partij om het experiment met bodycams gevraagd. Hij kreeg daarbij steun van de fractie van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens het CDA kunnen de Eindhovense BOA's veiliger werken als ze voorzien van een kleine camera op hun revers waarmee opnamen kunnen worden gemaakt die ook enige bewaard blijven.

Het stadsbestuur laat aan de gemeenteraad nu weten dat het de plannen voor een bodycam-proef nu verder gaat uitwerken. In het eerste kwartaal van het volgend jaar zal er een compleet voorstel aan de raad worden voorgelegd. In dat voorstel zal ook rekening worden gehouden met de resultaten van proeven elders in het land met het uitrusten van beveiligingsbeambten met cameraatjes, zoals in Rotterdam en in Amsterdam.

Overigens is er drie jaar geleden in de Eindhovense gemeenteraad op voorstel van de VVD - toen nog in de oppositie - ook al eens gedebatteerd over het invoeren van bodycams. Na enige aarzeling bij het toenmalige college van B en W werd besloten tot een proef daarmee. Om onopgehelderde reden was aan die afspraak geen gehoor gegeven. 

  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven