Volledig scherm
Een bodycam op het uniform van een boa in Breda. © ANP XTRA

Nu toch bodycamproef voor BOA's in Eindhoven

EINDHOVEN - Er komt nu toch een proef met bodycams voor de Eindhovense buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s). Het stadsbestuur neemt het voorstel daartoe over van de CDA-fractie in de gemeenteraad. Het college van B en W schrijft dat aan de raad, in de aanloop naar het begrotingsdebat dinsdag in de Eindhovense gemeenteraad.

CDA-raadslid Remco van Dooren laat in een reactie weten 'superblij’ te zijn met het antwoord van B en W. Van Dooren had afgelopen dinsdag in de gemeenteraad namens zijn partij om het experiment met bodycams gevraagd. Hij kreeg daarbij steun van de fractie van de Lijst Pim Fortuyn. Volgens het CDA kunnen de Eindhovense BOA's veiliger werken als ze voorzien van een kleine camera op hun revers waarmee opnamen kunnen worden gemaakt die ook enige bewaard blijven.

Het stadsbestuur laat aan de gemeenteraad nu weten dat het de plannen voor een bodycam-proef nu verder gaat uitwerken. In het eerste kwartaal van het volgend jaar zal er een compleet voorstel aan de raad worden voorgelegd. In dat voorstel zal ook rekening worden gehouden met de resultaten van proeven elders in het land met het uitrusten van beveiligingsbeambten met cameraatjes, zoals in Rotterdam en in Amsterdam.

Overigens is er drie jaar geleden in de Eindhovense gemeenteraad op voorstel van de VVD - toen nog in de oppositie - ook al eens gedebatteerd over het invoeren van bodycams. Na enige aarzeling bij het toenmalige college van B en W werd besloten tot een proef daarmee. Om onopgehelderde reden was aan die afspraak geen gehoor gegeven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen