Volledig scherm
PREMIUM
Er wordt aan de 2e Franklinstraat in Woensel-West druk gewerkt aan de Verheven Huisjes. © Fotomeulenhof

'Ode aan Edison' in de steigers

EINDHOVEN - Het Edisonplein heeft binnenkort een blikvanger. Op de hoek met de 2e Franklinstraat wordt gebouwd aan de Verheven Huisjes, winnaar van Trudo's ontwerpwedstrijd voor een spraakmakend hoekpand.

Met vier metershoge gevels op een sokkel, die qua vorm en kleurgebruik aansluiten bij de bebouwing in de wijk, wil het project 'de Verheven Huisjes' in Woensel-West een ode brengen aan de Edison en zijn karakteristieke arbeidershuisjes. Ook het witte hekwerk is een knipoog naar de entree van veel voortuinen, vertellen de ontwerpers Tim Kouthoofd en Piotr Szczesniak van Bygg Architecture. Szczesniak woonde zelf jarenlang in de wijk.

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven