Volledig scherm
© ANP

Officier eist cel- en taakstraf tegen stalker uit Veldhoven

DEN BOSCH - Een jonge Veldhovenaar stalkte een vroegere kameraad. Drie maanden voorwaardelijk de cel in, eist de officier van justitie. Plus 150 uur taakstraf.

Je zou er gek van worden. Officier van justitie Johan van Vreeswijk vatte dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch even samen wat de gevolgen kunnen zijn van het gedrag van een 21-jarige man uit Veldhoven. Nadat hij wegens een negatief studie-advies van school was gestuurd, brak hij met een vroegere vriend en begon hij hem te stalken. Meer dan duizend ongewenste anonieme oproepen op zijn telefoon kreeg de voormalige kameraad.

Nepgesprekken

Op Facebook en Instagram maakten vriendinnen van hem met diens medeweten nepgesprekken aan over de ex-vriend. In deze gesprekken kwam de vroegere vriend er niet best  vanaf. Hele nare teksten waren er verspreid, concludeerde de rechtbankvoorzitter. En de officier: ,,Ik schud mijn hoofd over de wreedheid waarmee jongeren elkaar op social media te lijf gaan. Hoe kunnen mensen elkaar zoiets aandoen? Het vervelende is dat die berichten jarenlang op internet blijven rondhangen. U heeft op een hele nare manier uw ex-vriend het leven echt zuur gemaakt."

Waarom hij deed wat hij deed, bleef onduidelijk. Hij had problemen, zat niet goed in zijn vel. ,,Ik kon hem niet loslaten, had hem nodig, wilde dat het weer goed kwam. Ik was losgeslagen."

Stoornissen

Inmiddels gaat het beter met de man, vertelde hij zelf. Zonder hulp van professionals wil hij aan een beter leven werken, op internet had hij over stoornissen dingen gelezen die misschien wel op hem van toepassing zijn. Borderline met name. ,,Ik kan nog wel eens erg boos worden."

Hij deed zijn verhaal steeds een beetje lachend. ,,Dat komt heel vreemd over", voegde een van de drie rechters hem toe. 

Ernstig

De officier vond het gebeurde ernstig genoeg om drie maanden voorwaardelijk cel te eisen. Hij moet die straf uitzitten als hij de komende drie jaar nog eens over de schreef gaat. Om hem niet alleen met deze stok achter de deur weg te laten komen, eiste de officier ook 150 uur taakstraf.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9237 stemmen