Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken © ANP

Ollongren: bovenwijks fonds Eindhoven past in de wet

EINDHOVEN - Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken legt Eindhoven geen strobreed in de weg bij de invoering van een fonds voor bovenwijkse voorzieningen. Zo'n fonds past namelijk volledig binnen de wettelijke kaders, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis had vragen aan de minister gesteld over de invoering van dat fonds, waar met name de Eindhovense VVD-fractie in de gemeenteraad tegen te hoop is gelopen. Volgens de Eindhovense VVD zou invoering van dat fonds de druk op de toch al overspannen woningmarkt nog verder opvoeren.

Essentie van het fonds is dat projectontwikkelaars - ook de kleine - 42 euro per vierkante meter bouwgrond moeten gaan betalen aan het gemeentebestuur, bovenop de grondprijs. Dat levert ongeveer 3000 tot 5000 euro per woning op, de komende jaren in totaal zo’n 2 miljoen euro. De gemeente zelf betaalt ook 6 miljoen voor grond die ze ontwikkelt. Al dat geld wordt geïnvesteerd in betere voorzieningen voor de stad, zoals meer groen en beter openbaar vervoer.

Volgens minister Ollongren is er helemaal niets mis met dat plan.  ,,Het verhalen van kosten voor bovenwijkse voorzieningen is een bestaande mogelijkheid die binnen de Wet ruimtelijke ordening beschikbaar is voor gemeenten bij de uitvoering van de bouwopgave", laat Ollongren aan de Kamer weten.      

  1. Van Bommel vindt niet dat PSV is weggespeeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

    Van Bommel vindt niet dat PSV is wegge­speeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

    PSV-trainer Mark van Bommel vond na afloop van FC Utrecht-PSV niet dat zijn ploeg is weggespeeld. De 3-0 nederlaag kwam in de tweede helft tot stand. ,,We hebben het zelf weggegeven”, gaf hij onder meer aan. Hij was niet te spreken over de rode kaarten die Nick Viergever en Jorrit Hendrix pakten, maar gaf tegelijkertijd aan dat het hem zelf ook een aantal keren is overkomen. ,,Het mag alleen niet gebeuren.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8989 stemmen