Volledig scherm
De rondreizende expositie Real Human Bodies was vorig jaar in Breda te zien. © Cobine van der Louw

Omstreden lijkenexpo nu in sporthal van gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - De omstreden expositie van Chinese lijken opent vrijdag opnieuw de deuren in Eindhoven. Nu is het de gemeente Eindhoven zelf die de rondreizende tentoonstelling Real Human Bodies onderdak verleent. Ze verhuurt sporthal Strijp dit weekend aan de organisatie voor 2.000 euro.

Vorig jaar september waren de geplastineerde lichamen en lichaamsdelen al een weekend lang te zien in de Lichttoren. Toen bleek dat de organisatie het niet zo nauw nam met de waarheid: de claim dat het ging om lichamen van Amerikanen die hun lichaam te beschikking hadden gesteld aan de wetenschap klopte niet. De organisatie gaf toe dat het - in ieder geval deels - ging om lichamen van Chinezen. Geëxecuteerde gevangenen, vermoedt actievoerder Wilbert Stuifbergen uit Den Haag. Nee, Chinese daklozen die dood op straat zijn gevonden, stelt de organisatie.

,,Expo druist niet in tegen regels''

De mensen in kwestie hebben in ieder geval nooit toestemming gegeven. Is de verhuur van de Eindhovense sporthal een vergissing geweest, wist de betrokken ambtenaar niet wat hij in huis haalde? Nee hoor, zei de gemeente Eindhoven donderdag: 'Er zijn criteria waarop getoetst wordt bij verhuur van sporthallen en deze expositie druist niet in tegen de regels. We constateren dat deze tentoonstelling reeds op meerdere plekken is gehouden. Voor een expositie is geen vergunning nodig en de openbare orde staat er niet door op het spel. Als het gaat om (illegale) menselijke lichamen, dan is dat iets voor politie en justitie.'

Burgemeester Jorritsma gaf vorig jaar aan dat hij geen grond zag om de expositie te verbieden. Ook het OM zei niets te kunnen doen, omdat er geen 'verdenking was van een in Nederland gepleegd misdrijf.' Dit betekent echter niet dat de gemeente zelf zo'n expositie moet faciliteren. 

Oorlogstrauma

,,Eindhoven zegt dus: iedereen doet het, dus waarom wij niet. Maar dat klopt niet. De gemeente Montferland heeft in februari geprobeerd de expositie te verbieden. En begin deze maand is de expositie bij Kasteel De Vanenburg bij Putten afgeblazen. Dat besloot de verhuurder zelf, nadat het CDA hierop had aangedrongen", zegt Wilbert Stuifbergen. Daarbij speelde de datum, 5 mei, en het oorlogstrauma van Putten een grote rol - circa 600 mannen werden in '44 uit het dorp afgevoerd naar vernietigingskampen. 

Onduidelijke herkomst

,,We hebben informatie ontvangen waaruit bleek dat er veel onduidelijkheid is over de herkomst van het tentoongestelde, waar we geen goede weerlegging voor hebben kunnen vinden", aldus de hotelmanager van De Vanenburg in het lokale blad De Puttenaer. ,,Ook de gemeente Putten heeft contact opgenomen met het management van Kasteel De Vanenburg en ons gevraagd ons te bezinnen op dit evenement, mede gezien het feit dat het moment van het evenement schrijnend is. We hebben na goed overleg met de gemeente vervolgens besloten om het evenement niet te faciliteren. We willen absoluut niemand voor het hoofd stoten. We zijn én blijven een Puttense locatie en daarom vinden wij het plaatselijke belang belangrijker dan het commerciële belang."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven