Volledig scherm
Rechtsdeskundige Peter van Koppen © Cris Toala Olivares

Onderbuik protesteert in zaak Mario Haazen, maar 6 jaar krijg je niet zomaar

EINDHOVEN/ASTEN - Wanhopig was Mario Haazen uit Helmond, omdat de politie maar niet in actie kwam. Maar met zeer grof geweld voor aanklager én eigen rechter spelen, wordt keihard afgestraft

"Je moet een radeloze vader die alles doet om zijn kinderen te beschermen niet 6 jaar de cel insturen", zegt de advocaat. 'Fijne rechtsstaat', wordt op internet cynisch gefulmineerd. Rechtspsycholoog Peter van Koppen hoort het allemaal aan, maar vindt het een onzinnige discussie. 

De eis van 6 jaar cel voor 'wraakvader' Mario Haazen is in lijn met het vergrijp, vat de hoogleraar samen. "En ik heb geen omstandigheden gehoord die voor enige verlichting van die eis pleiten", reageert Van Koppen. 

Geen noodweer
Wat die omstandigheden hadden kunnen zijn? Als de online belager zijn dochter ook echt had misbruikt bijvoorbeeld. Of naaktfoto's van haar had gehad en haar chanteerde. Of als de man in een opwelling had gehandeld en niet na een in de media te volgen klopjacht. Al betwijfelt Van Koppen of dergelijke factoren ook daadwerkelijk hadden bijgedragen aan een lagere eis. "Dit is geen noodweer, dit is doelbewust iemand in elkaar slaan. 
Burgers die het recht op deze wijze in eigen hand nemen, zijn een bedreiging voor het rechtssysteem. Het straffen van een crimineel is geen taak van burgers, maar moet aan justitie worden overgelaten."

Daar komt bij: de vader heeft iets willen voorkomen, terwijl er feitelijk nog niet veel was gebeurd. Behalve dat de online belager in de tuin was geweest: erfvredebreuk. 

Quote

Met elke eis, in elke zaak, wil het OM een signaal afgeven

Peter van Koppen, rechtspsycholoog

Rechtsdeskundige Van Koppen denkt ook niet dat het Openbaar Ministerie (OM) met deze eis Mario Haazen als voorbeeld neerzet. Althans, niet anders dan bij andere zaken. "Want met elke eis, in elke zaak, wil het OM een signaal afgeven." 

Strafeis
De officier van justitie ging ook in op de hoogte van de strafeis. Als ondergrens voor een moord is zij uitgegaan van 12 jaar. Daar gaat een derde van af, omdat het in dit geval om een poging gaat. De verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vader en een eerdere uitspraak voor poging tot moord in een heel andere zaak in Twello bracht de eis op 6 jaar. 

Van Koppen: "Over wat de rechtbank zal doen, is niets te zeggen. Maar het komt nogal eens voor dat een rechter afwijkt van de eis."

MINI-PASPOORTJE: Peter van Koppen is hoogleraar rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Universiteit Maastricht. Hij was in een groot aantal rechtszaken getuige-deskundige, onder meer bij de parachutemoord in België. Hij schreef onder meer een boek over de Schiedammer Parkmoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven