Volledig scherm
Het Eindhovensch Kanaal richting de binnenstad van Eindhoven. © Ronald Otter

Ondernemers Kanaalzone Eindhoven maken plan voor werken en wonen

EINDHOVEN - Dertien eigenaren van grond in de Kanaalzone in Eindhoven zitten deze week bij wethouder Wilbert Seuren om hun plan voor wonen én werken in het gebied tussen Campina en Tongelresestraat uit de doeken te doen. 

Eigenaren van grond en ondernemers uit de Kanaalzone bij het Eindhovensch Kanaal zijn zelf aan de slag gegaan om een plan te maken voor het gebied. Daarin is plaats voor wonen én werken.

Dat zei mede-initiatiefnemer Ad Smulders gisteravond in een discussiebijeenkomst van de gemeenteraad. Hij vertelde er bij dat er nog deze week een gesprek volgt met wethouder Wilbert Seuren. De ondernemers willen met hun plan aansluiten bij de herontwikkeling van het Campina-terrein. Daar gaat projectontwikkelaar BPD honderden woningen, bedrijfsruimten en recreatie ontwikkelen onder de naam De Zuivelfabriek. 

'Pareltje'

Smulders (75) is oud-directeur/eigenaar van een bedrijf dat aan de Gabriël Metsulaan zat. Het pand is inmiddels deels verhuurd. Zijn buurman Geert Tiersma en zijn cultureel initiatief noemt hij 'een pareltje dat we moeten opwrijven'. Verkeer de stad in en uit zou via de Dirk Boutslaan geleid moeten worden, in het plan. 

De discussie was een initiatief van de Brede Beweging Linksom (BBL) en VVD. De BBL is fel gekant tegen het feit dat Tiersma weg zou moeten. Toch ging de discussie het feit dat Eindhoven een totaalvisie op het gebied moet ontwikkelen. Dat is te belangrijk voor de stad om stukje bij beetje te ontwikkelen, aldus Patrick van der Vorst (BBL). Hij kreeg steun van onder meer LPF, CDA, Leefbaar Eindhoven en de SP. Daarbij zou ook de ecologische verbindingszone langs het kanaal en de verkeersafwikkeling (met name door de VVD ingebracht) betrokken moeten worden. 

Onder meer Marco van Dorst (D66) en Arnold Raaijmakers (PvdA)  vrezen dat er helemaal niks gebeurt als de gemeente jarenlang gaat discussiëren over een papieren visie. 

Wethouder  Seuren kwam met een compromis. Hij stelde voor in januari de raad bij te praten over alle ontwikkelingen. De plannen voor het  Campinaterrein en de ecologische zone langs het kanaal zijn dan al verder uitgewerkt. Daarmee ging de gemeenteraad akkoord.

Volledig scherm
Het Eindhovensch Kanaal richting de binnenstad van Eindhoven. © Ronald Otter
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven