Volledig scherm
© Bert Jansen

Ondernemers: weg met Brabantse stikstofregels

EINDHOVEN – Werkgevers en boeren in Brabant stellen alles in het werk om de strenge regels voor de uitstoot van stikstof die de provincie onlangs invoerde geschrapt te krijgen. Ze vinden de regels, die veel verder gaan dan landelijk beleid, schadelijk voor de economie.

Bedrijven in de buurt van natuurgebieden mogen voortaan alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot meer stikstof. Daarmee wil de provincie de meest kwetsbare natuur beschermen.

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) is verbolgen en kondigde donderdag aan voor minstens vijf bedrijven te gaan aantonen dat de regel verlammend werkt. Die praktijktoets moet „hard bewijs” opleveren voor de stelling dat de regionale economie „op slot gaat”.

De kans is groot dat de rechter zich op termijn zal uitspreken. Ook de ZLTO roert zich: de agrarische organisatie is samen met een boer uit de omgeving van de Deurnese Peel bezig met de aanvraag van een vergunning die zeer waarschijnlijk wordt afgewezen door de nieuwe regels. Als dat gebeurt, stapt de boer naar de rechter.

Het provinciebestuur vindt zo’n proefproces prima. „Heel goed”, reageerde gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur). „Snelle duidelijkheid is belangrijk voor iedereen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven