Volledig scherm
Jet Bussemaker © ANP

Onderwijsminister schiet TU/e niet te hulp met extra geld

EINDHOVEN - Onderwijsminister Jet Bussemaker wijst de roep om extra geld van de TU/e en andere technische universiteiten van de hand. De demissionair bewindsvrouw stelt dat de aangekondigde studentenstops 'tijdelijke maatregelen zijn'.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft tachtig miljoen euro nodig om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen garanderen. Als 'Den Haag' niet over de brug komt, dan is mogelijk een tweede reeks van studentenstops nodig, zo liet TU/e-bestuursvoorzitter Jan Mengelers vrijdag weten. 

De universiteit kondigde vorig najaar reeds een numerus fixus per 1 september 2018 aan voor technische informatica, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en industrieel ontwerp. Daar komen mogelijk ook de studies elektrotechniek, werktuigbouwkunde, natuurkunde en bouwkunde bij. Als dit doorgaat, is er voor de helft van de studies een beperking.

Brandbrief
Bestuursvoorzitter Jan Mengelers van het College van Bestuur van de TU/e stuurde vrijdag een brandbrief, waarin hij de mogelijke tweede reeks stops aankondigde, 
aan de onderwijsminister en 'stakeholders' in de regio. 

Dat leverde hem maandag steun op van ASML-bestuurder Frits van Hout, die studentenstops bij de opening van de Dutch Technology Week (DTW) 'ondenkbaar' noemde. 

Voorzorgsmaatregelen
Maar volgens Bussemakers zijn de aangekondigde studentenstops 'voorzorgmaatregelen'. "Zo van: we kunnen nu even niet de kwaliteit bieden, maar over twee of drie jaar weer wel", aldus de minister bij het tv-programma Nieuwsuur. 

Volgens Mengelers is de TU/e de afgelopen jaren hard gegroeid: van 7500 studenten vijf jaar geleden tot 10.766 in het lopende studiejaar. Als er geen rem op wordt gezet, groeit de onderwijsinstelling door tot 15.000 studenten over drie jaar. De universiteit vindt dat niet verstandig met de huidige financiering en wil de groei voorlopig afremmen tot 13.000 studenten.

De minister wijst de roep om extra geld echter af. Volgens Bussemaker is de lobby van de vier technische universiteiten dermate sterk, dat financiële problemen bij andere opleidingen onderbelicht blijven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven