Volledig scherm
Graafmachine bungelt boven C&A gebouw in Eindhoven. © Dumpert.nl

Onderzoek Arbeidsinspectie naar verbouwing C&A Eindhoven

EINDHOVEN - De Arbeidsinspectie heeft maandag het werk op de bouwplaats voor de nieuwe C&A in hartje Eindhoven stilgelegd vanwege diverse 'veiligheidsrisico's'. Dinsdag kon aannemer  Stam + De Koning Bouw weer aan de slag. Maar de inspectie doet nog steeds onderzoek naar aanleiding van internetpublicaties over de veiligheid op de bouw. 

,,We nemen afstand van deze situatie. Die past absoluut niet in de cultuur van Stam + De Koning Bouw en VolkerWessels. We doen nu onderzoek naar wat er gebeurd is, ook om te voorkomen dat het weer gebeurt." Dat is de reactie van een woordvoerder van aannemer Stam + De Koning Bouw, onderdeel van het concern Volker Wessels. ,,Verder wachten we de resultaten van het onderzoek af." 

Ook eigenaar Redevco van het C&A-pand en opdrachtgever voor de verbouwing wil graag weten wat er gebeurd is, meldt een woordvoerster. ,,We willen de feiten op een rijtje hebben voordat we er een oordeel over kunnen geven." 

Filmpje

Aanleiding is het filmpje dat dit weekeinde op de internetsite Dumpert verscheen van enkele bouwvakkers die met een kleine graafmachine hangend aan een kraan sloopwerk verrichtten. De op het oog gevaarlijke toeren werden uitgehaald op de bouwplaats op de hoek Hermanus Boexstraat en 18 Septemberplein. Daar verbouwt Stam + De Koning (onderdeel van VolkerWessels) de bestaande C&A en diverse buurpanden. Hier krijgt de kledingwinkel een kleinere vestiging. Daarnaast komt de nieuwe vestiging van de HEMA. 

Volledig scherm
Eindhoven C&A © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Een woordvoerster van de inspectie wil niet veel zeggen over de risico's die gesignaleerd zijn. Wel zegt ze dat het werk niet stil is gelegd vanwege het filmpje. Welke situaties er aangetroffen waren en hoe gevaarlijk die waren, wil ze niet zeggen. Dat het werk weer hervat kon worden, duidt er volgens haar op dat er waarschijnlijk de nodige maatregelen zijn getroffen. 

De woordvoerster van Redevco zegt niets te weten over andere risico's. ,,Wij begrepen dat het werk kort stilgelegd is om te bekijken of langere stoppen nodig was. Al snel kon er weer doorgewerkt worden."

Quote

Ook hopen we dan bevestigd te krijgen dat er voldoende maatrege­len genomen zijn om veilig verder te werken. Want het belang van veiligheid staat voor Redevco absoluut voorop.

Woordvoerster

De vastgoedeigenaar is nog niet zover dat ze al een oordeel wil geven over het gedrag van de slopers in het filmpje. ,,We hebben het filmpje uiteraard ook gezien. We vinden het vrij onduidelijk allemaal. Daarom willen we het onderzoek van Stam + De Koning  afwachten. Dan kunnen we oordelen of het daadwerkelijk onveilig was. Ook hopen we dan bevestigd te krijgen dat er voldoende maatregelen genomen zijn om veilig verder te werken. Want het belang van veiligheid staat voor Redevco absoluut voorop", aldus de zegsvrouw.

Slachtoffers 

De bouw staat qua aantallen ongelukken al jaren in de top vijf, zegt de woordvoerster van de Arbeidsinspectie. Onder meer vallen er veel slachtoffers door valpartijen van grote hoogte. In 2016 gebeurden er 144 ernstige ongevallen in de bouw per 100.000 werknemers, het op een na hoogste cijfer. Alleen in de afvalbranche gebeurden meer ongelukken: 146 per 100.000 werknemers. En waar het aantal dodelijke slachtoffers ongeveer gelijk blijft, tussen de 50 en 70 per jaar, loopt het aantal gewonden nog steeds licht op. Het aantal ongevalsmeldingen bij de Arbeidsinspectie nam in 2017 met 12 procent toe tot 4225 over alle sectoren. 

  1. Probeerde Benaouf A.  getuigen om te kopen? Eindhovense topcrimineel moet opnieuw getuigen

    Probeerde Benaouf A. getuigen om te kopen? Eindhoven­se topcrimi­neel moet opnieuw getuigen

    EINDHOVEN - Eindhovenaar Benaouf A. moet nogmaals getuigen in het proces tegen twee mannen die tot levenslang zijn veroordeeld voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Een verhoor van A. in oktober ontaardde in een confrontatie met een van de verdachten, waarbij in de rechtszaal over en weer bedreigingen en beledigingen werden geuit.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven