Volledig scherm
PREMIUM
Van links naar rechts: Emiel van Disseldorp, vaatassistente Lisanne Passier, co-promotor Richard Lapota en promotor Marc van Sambeek. Op de behandeltafel ligt een ziekenhuismedewerker als model. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Onderzoek Catharina Ziekenhuis en TU Eindhoven: Risico op scheuren buikslagader beter in beeld

VideoEINDHOVEN -  Als de grote buikslagader plotseling scheurt, overleeft tachtig procent van de mensen die dat overkomt het niet. De helft sterft nog voordat de ambulance er is, nog eens dertig procent haalt nog wel het ziekenhuis, maar gaat toch dood. Het zijn vooral rokende mannen van 55 jaar en ouder die in de risicogroep zitten. 

Alle reden dus om te weten wie kans loopt op zo'n aneurysmascheur. Nu nog kijkt de vaatchirurg alleen naar de diameter van de aorta. Is die breder dan 5,5 centimeter, dan volgt een operatie. Maar dankzij onderzoek van de 28-jarige Emiel van Disseldorp uit Eindhoven kan nu veel beter worden voorspeld wie wel in de gevarenzone zit en wie niet. De ingenieur biomedische technologie hoopt donderdag op zijn onderzoek te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven