Volledig scherm
AiREAS luchtvervuilingsindex

Onderzoek effecten luchtvervuiling onder 100 kinderen in Eindhoven

EINDHOVEN - Wat zijn de effecten van luchtverontreiniging bij jonge kinderen met chronische aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma? Welke stoffen zijn het meest schadelijk en wat zijn de gevolgen voor het medicijngebruik van de patiëntjes?

Op die vragen willen twee studenten van de universiteiten Twente en Utrecht in het kader van hun promotieonderzoek het komend jaar antwoord geven. Zij werpen daarvoor een panelstudie in de strijd, waarvoor zij op zoek zijn naar honderd Eindhovense kinderen in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar.

Dagboekje
Vier maanden lang worden de kinderen 'gevolgd'. Elke dag dienen de deelnemertjes een online dagboekje bij te houden, met daarin informatie over medicijngebruik en luchtwegklachten. Ook moeten zij twee maanden lang twee keer per dag hun longfunctie meten door op een apparaatje te blazen.

AiREAS
Vera van Zoest, promovenda aan de Universiteit Twente: ,,Eindhoven heeft een uniek luchtmeetsysteem, ontwikkeld door AiREAS, dat wij willen inzetten bij ons onderzoek. Het systeem, dat gebruikmaakt van 35 meetkastjes verspreid over de hele gemeente, geeft een goed inzicht in de luchtkwaliteit en de uitstoot ter plaatse."

Meer informatie en een aanmeldformulier zijn te vinden op de website.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven