Volledig scherm
Hoogspanningsmasten boven een woonwijk. © ANP

Onderzoek naar ondergrondse kabels in Eindhoven-Noord

EINDHOVEN - Worden de hoogspanningskabels die in Eindhoven-Noord aan masten zitten ooit ondergronds gelegd? Die kans is een stukje groter geworden, nu de Eindhovense coalitie afgesproken heeft daar onderzoek naar te laten verrichten.   

Er komt een onderzoek naar het ondergronds leggen van de hoogspanningslijnen in het Eindhoven-Noord. De nieuwe Eindhovense coalitiepartijen hebben dat met elkaar afgesproken. 

Daarmee hebben VVD, GroenLinks en PvdA een handreiking gedaan naar het CDA.  Wanneer dat onderzoek uitgevoerd wordt, is nog niet duidelijk. Daar moeten nog nadere afspraken over worden gemaakt. 

Of de kabels ook daadwerkelijk ooit ondergronds zullen komen te liggen, is echter nog maar zeer de vraag. De kosten daarvan worden geraamd op zo'n 24 miljoen euro. Op basis van de huidige landelijke regelingen zal het gemeentebestuur daarvan zo'n 4 miljoen euro voor haar rekening moeten nemen, zo'n 1 miljoen euro per kilometer kabel. Het leeuwendeel van de kosten komt dan voor rekening van het Rijk. 

Evenwicht 

Maar nog afgezien van de hoge kosten: de spaarpot van het Eindhovense gemeentebestuur is vrijwel leeg. Geld voor nieuw beleid is er de eerste tijd niet. Eerst moeten inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht worden gebracht, zo hebben de vier coalitiepartners met elkaar afgesproken. 

,,De hoofdzaak is natuurlijk eerst de gemeentelijke financiën op orde te krijgen", reageert CDA-fractievoorzitter Linda Hofman ,,Daarna is er weer ruimte voor ambities." En dit plan realiseren is een van de ambities van het CDA. ,,Een deel van het ondergronds brengen wordt betaald door het Rijk."  

Het CDA had in het verkiezingsprogramma en de campagne naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen een hard punt gemaakt van dat onderzoek. Dat was weer naar aanleiding van een brief hierover van bewonersorganisaties in Eindhoven-Noord. 

Gezondheid

Het gaat om het Bewonersplatform Woensel-Noord, de Dorpsraad Acht, Leefbaarheidsteam De Tempel en Wijkbelangen Prinsejagt 3. Die stelden gezamenlijk dat het vanuit gezondheidsoogpunt noodzakelijk is die hoogspanningskabel ondergronds te leggen. 

CDA-raadslid Remco van Dooren was daar nauw bij betrokken. ,,We zijn dan ook blij dat het college gaat onderzoeken of het haalbaar is. Niet voor niets gebeurt dat in andere steden ook al. En niet voor niets heeft het Rijk hier ook een aparte subsidieregeling voor getroffen die onlangs nog verruimd is."

Quote

Eerst moeten we de gemeente­lij­ke financiën op orde krijgen

Linda Hofman , CDA
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven