Volledig scherm
Ignace de Hingh (rechts) verricht de HIPEC-operatie. Foto Peter Boer © gratis

Onderzoek toont aan: patiënt beter af in ziekenhuis dat HIPEC-ingreep doet

EINDHOVEN - Mensen met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies hebben een gemiddelde overlevingstijd van zes maanden. Maar wie een ingrijpende maar effectieve operatie ondergaat, de zogenaamde HIPEC, overleeft gemiddeld 36 maanden. Een klein deel geneest zelfs volledig van deze kanker die lang gold als ongeneeslijk.

Van de 91 ziekenhuizen in Nederland zijn er negen die deze HIPEC kunnen doen, waaronder het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Oncologisch chirurg Ignace de Hingh ontdekte dat een derde van de patiënten van een van de negen HIPEC-centra deze operatie ondergaat. Die kans is slechts een op de acht voor patiënten die elders worden behandeld. ,,Je doet mensen tekort als je niet de hoogste kwaliteit van zorg biedt", vindt De Hingh.

Om in deze regio die ongelijkheid weg te werken is sinds eind vorig jaar een wekelijks video-overleg in het leven geroepen. Daar doen medisch specialisten, onder meer oncologen en chirurgen, aan mee van de ziekenhuizen in Helmond (Elkerliek), Geldrop (St. Anna), Veldhoven (MMC), Weert (Sint Jan) en Oss/Veghel (Bernhoven).

Significante toename
Daarbij worden alle gevallen besproken die in aanmerking komen voor een HIPEC-operatie. Dat leidt al tot een 'significante toename' van het aanbod. De operatie is zo zwaar dat maar een op de drie patiënten die kan ondergaan. De anderen hebben een te slechte conditie, of ze zien er zelf van af. Bij de HIPEC wordt de buikholte geopend en gespoeld met verwarmde chemo-vloeistof.

De Hingh bestudeerde de gegevens van 2661 mensen die tussen 2005 en 2015 uitgezaaide buikvlieskanker kregen. Hij dook daarvoor in de archieven van het Integrale Kankercentrum Nederland (IKNL). De uitkomsten worden volgende week gepubliceerd in het medisch tijdschrift European Journal of Cancer. Het onderzoek werd recent tijdens een oncologisch congres in Amsterdam uitgeroepen tot het beste in Europa.

Onbekend
De helft van de oncologen en een kwart van de chirurgen die werken in een ziekenhuis waar geen HIPEC wordt uitgevoerd, bespreken deze operatie niet met hun patiënten. De Hingh: ,,Ze zijn vaak onbekend met deze behandeling en de indicatie. Er is gebrek aan kennis en vertrouwen." Hij vindt dat patiënten zo worden benadeeld: ,,,Alleen al door te overleggen met een specialistisch centrum kun je de prognose van deze patiënten verbeteren. Een goedkopere en eenvoudigere manier om levens te verlengen kun je je nauwelijks voorstellen."

De oncologisch chirurg promoot de operatie, onder meer met het wekelijkse video-overleg. Ook nodigt hij chirurgen uit om de operatie bij te wonen en draagt hij kennis uit tijdens lezingen en met publicaties.

Ook voor drie andere kankervormen die complexe zorg nodig hebben zijn in deze regio wekelijkse video-overleggen ingevoerd. Dat betreft maag, slokdarm en alvleesklier. ,,Mankeer je als inwoner van Zuidoost-Brabant iets aan deze vier organen, dan ben je zeker van goede zorg", stelt De Hingh. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?
    PREMIUM
    Zomerserie

    Droombaan: Indiana Jones, wie wil dat nou niét zijn?

    EINDHOVEN - Het ging me nooit om zijn zweep, ook niet om de hoed. En ik was nog te jong om onder de indruk te zijn van de vrouwen aan zijn zijde. Toch was Indiana Jones mijn held: een avonturier, die gevat reageert in hachelijke situaties en anders altijd nog zijn vuisten heeft. Maar bovenal een schatzoeker. Dus toen de juf in groep zes vroeg wat ik later wilde horen, was het antwoord: geen helikopterpiloot of dierenarts, maar Indiana Jones. Toen mijn chef voor deze zomerrubriek dezelfde vraag stelde, kreeg die hetzelfde antwoord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven