Onderzoek toont aan: patiënt beter af in ziekenhuis dat HIPEC-ingreep doet
EINDHOVEN - Mensen met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies hebben een gemiddelde overlevingstijd van zes maanden. Maar wie een ingrijpende maar effectieve operatie ondergaat, de zogenaamde HIPEC, overleeft gemiddeld 36 maanden. Een klein deel geneest zelfs volledig van deze kanker die lang gold als ongeneeslijk.
Delen per e-mail
Van de 91 ziekenhuizen in Nederland zijn er negen die deze HIPEC kunnen doen, waaronder het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.
Oncologisch chirurg Ignace de Hingh ontdekte dat een derde van de patiënten van een van de negen HIPEC-centra deze operatie ondergaat. Die kans is slechts een op de acht voor patiënten die elders worden behandeld. ,,Je doet mensen tekort als je niet de hoogste kwaliteit van zorg biedt", vindt De Hingh.
Om in deze regio die ongelijkheid weg te werken is sinds eind vorig jaar een wekelijks video-overleg in het leven geroepen. Daar doen medisch specialisten, onder meer oncologen en chirurgen, aan mee van de ziekenhuizen in Helmond (Elkerliek), Geldrop (St. Anna), Veldhoven (MMC), Weert (Sint Jan) en Oss/Veghel (Bernhoven).
Significante toename
Daarbij worden alle gevallen besproken die in aanmerking komen voor een HIPEC-operatie. Dat leidt al tot een 'significante toename' van het aanbod. De operatie is zo zwaar dat maar een op de drie patiënten die kan ondergaan. De anderen hebben een te slechte conditie, of ze zien er zelf van af. Bij de HIPEC wordt de buikholte geopend en gespoeld met verwarmde chemo-vloeistof.
De Hingh bestudeerde de gegevens van 2661 mensen die tussen 2005 en 2015 uitgezaaide buikvlieskanker kregen. Hij dook daarvoor in de archieven van het Integrale Kankercentrum Nederland (IKNL). De uitkomsten worden volgende week gepubliceerd in het medisch tijdschrift European Journal of Cancer. Het onderzoek werd recent tijdens een oncologisch congres in Amsterdam uitgeroepen tot het beste in Europa.
Onbekend
De helft van de oncologen en een kwart van de chirurgen die werken in een ziekenhuis waar geen HIPEC wordt uitgevoerd, bespreken deze operatie niet met hun patiënten. De Hingh: ,,Ze zijn vaak onbekend met deze behandeling en de indicatie. Er is gebrek aan kennis en vertrouwen." Hij vindt dat patiënten zo worden benadeeld: ,,,Alleen al door te overleggen met een specialistisch centrum kun je de prognose van deze patiënten verbeteren. Een goedkopere en eenvoudigere manier om levens te verlengen kun je je nauwelijks voorstellen."
De oncologisch chirurg promoot de operatie, onder meer met het wekelijkse video-overleg. Ook nodigt hij chirurgen uit om de operatie bij te wonen en draagt hij kennis uit tijdens lezingen en met publicaties.
Ook voor drie andere kankervormen die complexe zorg nodig hebben zijn in deze regio wekelijkse video-overleggen ingevoerd. Dat betreft maag, slokdarm en alvleesklier. ,,Mankeer je als inwoner van Zuidoost-Brabant iets aan deze vier organen, dan ben je zeker van goede zorg", stelt De Hingh.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wel of geen woontorens van 160 meter op het Stadhuisplein? De gemeente beslist: 'Jongeren zijn voor, ouderen zijn tegen'
-
Laatste woning opgeleverd in sloop/nieuwbouwplan Vredesplein in Eindhoven: buurt is klaar
EINDHOVEN - De laatste woning in de buurt Vredesplein in Oud-Woensel is opgeleverd. Daarmee is de sloop en nieuwbouw van de wijk tussen Boschdijk en Kruisstraat afgerond door de corporaties ‘Thuis en Trudo en pensioenfonds SPF. -
PREMIUM
Wie er op de Woenselse Markt zomaar een Belgische kroegbezoeker doodstak is niet de vraag, wel het waarom
EINDHOVEN – Dat de verdachte die vandaag terechtstaat in Den Bosch verantwoordelijk is voor de dood van Yassine Amiz zal niet de centrale vraag zijn in de rechtbank. Wel of het moord was, dan wel doodslag. De Belg kreeg vorig jaar naar verluidt tien messteken in zijn borst en buik, terwijl cafébezoekers op de Woenselse Markt in Eindhoven verbijsterd toekeken. -
Vier agenten naar ziekenhuis nadat man uit Eindhoven drugsafval dumpt bij dorpje in Drenthe
EINDHOVEN - Een 22-jarige man uit Eindhoven is na bijna drie jaar aangehouden voor het dumpen van tientallen vaten drugsafval. Dat deed hij in 2018 tussen de dorpjes IJhorst en De Wijk in Drenthe. Vier agenten die ter plaatse kwamen moesten destijds met ademhalingsklachten naar het ziekenhuis. -
PREMIUM
Atos en de VNG ruziën over mislukt communicatiesysteem; regiogemeenten lijken met de schrik vrij te komen
-
PREMIUM
PSV wil door met John de Jong als voetbalman in de directie, de plussen en minnen op een rij
PSV ziet in John de Jong (44) ook voor de komende jaren de geschikte man om als hoofdverantwoordelijke de post ‘voetbalzaken’ te bemannen. Hij ziet een langer verblijf zitten, waardoor een nieuw contract niet heel ver weg lijkt. Een overzicht van de afgelopen drie jaar met De Jong als technisch directeur. -
De kleinzoon van ‘Skiete Willy’ gaat bij FC Eindhoven per direct met hét rugnummer van zijn opa spelen
Mitchel van Rosmalen (19) gaat bij FC Eindhoven per direct spelen met rugnummer elf, het nummer waarmee zijn deze week overleden opa en tevens PSV-icoon Willy van der Kuijlen vorige eeuw furore maakte op de Nederlandse voetbalvelden. -
Bijzondere autokaravaan en ‘stofzuigracen’ voor Oranjes in Eindhoven
EINDHOVEN - De koninklijke familie staat over een week in Eindhoven op Koningsdag een hightech, maar ook nostalgisch programma te wachten. Een groot deel hiervan wordt afgewerkt op de High Tech Campus en is voor publiek volledig vanuit huis te volgen.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven