Visualisatie van een gerobotiseerd logistiek uitgaand proces.
Volledig scherm
Visualisatie van een gerobotiseerd logistiek uitgaand proces. © Visueeltjes

Onderzoek TU/e moet inpakrobot ‘botsproof’ maken

EINDHOVEN - De TU/e start samen met twee buitenlandse universiteiten, een kennisinstituut en vier bedrijven een onderzoek om inpakrobots in de logistiek 'botsproof’ te maken. Het project duurt vier jaar, de EU subsidieert met 4,4 miljoen euro.

In distributiecentra waar artikelen worden ingepakt is de inzet van robots onmisbaar geworden. Toch zijn er nadelen aan deze zogenaamde inpakrobots. Ze kunnen pakjes niet in een snelle vloeiende beweging op een lopende band of in een krat of doos zetten omdat ze niet kunnen voorspellen wat het effect van een botsing is. Mensen kunnen dat wel en zijn daardoor sneller, maar steeds minder mensen zijn te porren voor dit type eenzijdig en slecht betaald werk. Om dat op te lossen moeten robots leren wat de impact van een botsing met de omgeving of andere objecten is. 

Sensoren als ogen en oren 

Onderzoekers van de TU Eindhoven gaan in het project I.AM (Impact Aware Manipulation) daarmee aan de slag, samen met collega's van de universiteiten in München en Lausanne en het Franse onderzoeksinstituut CRNS. Het onderzoek gebeurt onder andere met behulp van kunstmatige intelligentie die de robot leert snel te bewegen zonder schade te veroorzaken. 

Ook sensoren moeten de robot zogezegd oren en ogen geven waardoor hij weet wat er gebeurt bij een botsing. Doel is de nieuw te ontwikkelen technologie in te bouwen in bestaande robots. Onderzoeksleider bij de TU/e Alessandro Saccon verwacht dat de robots daardoor tot wel tien procent sneller werken.  De onderzoekers werken samen met vier bedrijven; Vanderlande uit Veghel (logistieke transportsystemen) en Smart Robotics uit Eindhoven. Verder doen mee het Duitse Franka Emika en Algoryx uit Zweden. 

  1. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

    Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

    EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven