Het gevolg van de hoogheden uit de regio kent talloze bijzondere functies, zoals deze: Veldwachter in Helmond.
Volledig scherm
PREMIUM
Het gevolg van de hoogheden uit de regio kent talloze bijzondere functies, zoals deze: Veldwachter in Helmond. © DCI Media

Onmisbare schakels in het carnavalsplezier: Van hoftapper tot schatbewaarder

Ze staan altijd in de schaduw van de Prins of Prinses, maar zijn eigenlijk minstens zo belangrijk. Het gevolg van de hoogheden uit de regio kent talloze bijzondere functies: van hoftapper tot schatbewaarder. We zetten er een aantal voor een keer in het zonnetje.

Hoftapper

Hoftapper Bart Wouters is bij elke activiteit aanwezig en zorgt ervoor dat het prinselijk gezelschap niet droog komt te staan.
Volledig scherm
Hoftapper Bart Wouters is bij elke activiteit aanwezig en zorgt ervoor dat het prinselijk gezelschap niet droog komt te staan. © DCI Media

Overal waar de Eindhovense stadsprins komt, weten ze wat hij te drinken wil. Dat is het werk van niemand minder dan hoftapper Bart Wouters (43). Zijn voorganger hield zijn taak maar liefst 29 jaar vol , en als het aan Wouters ligt doet hij het minstens net zo lang. Over zijn stoere blouse en broek draagt deze onmisbare begeleider van het prinselijk drinkplezier een leren schort. Als een echte ouderwetse kastelein. De functie bestaat in Lampegat al meer dan veertig jaar, en de hoftapper is overal bij. ,,Bij elke activiteit ben ik er voor het prinselijke gezelschap van hofdames, adjudanten en prins. Tijdens de optredens zorg ik dat ze te drinken krijgen en ik zorg dat, als we een andere vereniging bezoeken, de bar weet wat er gedronken wordt.” In het dagelijks leven is Wouters werkleider op de sociale werkvoorziening. 

De regio Eindhoven mag dan bekendstaan om zijn vernieuwing, voor de hoftapper is de bestelling nagenoeg onveranderd: bier. ,,Maar soms ook een colaatje of een frisje. Zeker tijdens de lange dagen zeg ik wel eens:  Misschien is een colaatje verstandig, om de alcohol te neutraliseren. Maar dat verschilt per prins, de een kan meer hebben dan de ander.” Horeca-ervaring deed Wouters op in zijn jaren achter de bar bij een dansschool. 

,,Het mooiste aan de functie is toch dat je een speciale band opbouwt met het prinselijk gezelschap”, vindt hij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven