Protest bij het provinciehuis in 's-Hertogenbosch tegen de bezuinigingen op cultuursubsidies.
Volledig scherm
Protest bij het provinciehuis in 's-Hertogenbosch tegen de bezuinigingen op cultuursubsidies. © Roel van der Aa

Onrust in raad Eindhoven om cultuurbeleid Brabant

EINDHOVEN - Wat zijn de gevolgen van het nieuwe Brabantse coalitie-akkoord voor het beleid van de gemeente Eindhoven? Dat willen de fracties van GroenLinks en de PvdA in de Eindhovense gemeenteraad weten van het college van B en W. 

Uit die vragen blijkt dat beide partijen zich grote zorgen maken over de impact van dat akkoord op het Eindhovense beleid op het gebied van cultuur, mobiliteit en de overgang naar duurzame energievoorziening. 

Zorgen zijn er met name over de Philharmonie-Zuid en het Muziekgebouw, waarvoor de gemeente Eindhoven onder andere met de provincie nieuwe toekomstplannen aan het ontwikkelen is. Veel subsidies die Eindhoven in de culturele sector verstrekt, gaan gepaard met cofinanciering door het provinciebestuur. In het nieuwe provincie-akkoord wordt er flink bezuinigd op cultuursubsidies. 

Gemengde gevoelens

PvdA en GroenLinks wijzen er  op dat de Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) in een eerste reactie op het akkoord ‘gemengde gevoelens’ had bij de provinciale bezuinigingen op cultuur en sport, in de woorden van Jorritsma de ‘levensaders van de samenleving'.  Jorritsma zei bij die gelegenheid ook toe dat er nog een gedegen analyse van het akkoord gemaakt zou worden. Beide partijen willen weten wanneer ze die kunnen verwachten.

Overigens delen de twee linkse partijen in de vragen nog een flinke sneer uit aan het nieuwe provinciebestuur. Niet alleen Forum van Democratie moet het ontgelden, ook de VVD en het CDA krijgen er van langs. PvdA en GroenLinks noemen het onbegrijpelijk dat door hen dit provinciebestuur gevormd is.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven