Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Onschuldig, maar wel politie in huis: 'De buren keken ons niet meer aan'

EINDHOVEN - "Een oude buurman zei altijd goedendag, maar nu niet meer. De halve buurt stond hier te kijken." Eindhovenaren Simone (22) en Bas (25) kregen op 17 mei politieagenten over de vloer. Die dachten dat er een hennepkwekerij in hun woning aan de Verbernestraat zat. Maar er was geen plantje of kwekerij te bekennen. Het heeft flinke impact op het stel. Ze vertellen - anoniem - over iets wat ook tientallen andere Eindhovenaren jaarlijks meemaken.

ZIE OOK| Onschuldige Eindhovense burger geregeld dupe van jacht op drugscriminelen

Bas is werken, Simone ligt die ochtend nog in bed. Ze hoort het aanbellen niet, maar wordt uiteindelijk wakker van rumoer. Ze opent in badjas de deur net voordat het slot helemaal is doorboord. Er staan meerdere agenten voor haar neus. Simone moet haar sleutels afgeven, wordt opzij gezet en hoort iets over 'hennepkwekerij' en 'waar is de meterkast?'. Politiemannen bekijken alle kamers. Het duurt twintig minuten, schat ze. Dan is alle hectiek ineens voorbij. Als bij toverslag zijn alle agenten vertrokken. Simone is overdonderd. De huissleutels vindt ze later terug aan de kapstok. "Toen ze weg waren, wist ik helemaal niks."

De Eindhovense voelt zich na het voorval bekeken door haar buurtgenoten en gaat een paar weken het huis liever niet uit. Ze wonen sinds oktober in de straat, tussen veelal oudere buren. Wanneer Bas op de ochtend van de politiecontrole de straat in rijdt, wijzen mensen hem al na. Simone: "Die denken natuurlijk 'daar zal wel iets niet in orde zijn'. We zijn hier een tijdje niet aangesproken door buren. Je voelt je niet meer chill in je eigen huis. En je loopt meteen tien punten achter in het contact maken in de wijk."

Anonieme tip

Later horen ze van een agent dat iemand anoniem hun adres tipte. Daarnaast was er een constant gezoem te horen en was opgevallen dat het stel bouwmaterialen naar binnen sjouwde. Uit een warmtemeting bleek dat de zolder relatief erg warm was. Maar het gezoem komt van de ventilatie van de gaskachels, zegt Bas. En het bouwmateriaal was voor de nieuwe vaste trap naar de zolder. Die was nog niet geïsoleerd. Daarom mat de politie al die warmte op zolder. Huisbaas John vermoedt dat de anonieme tip van zijn wraakzuchtige ex of zijn familie - met wie hij in onmin leeft - komt. Het conflict met zijn ex is bij de politie bekend, zegt hij. Die tip hadden ze dus niet voor vol mogen aanzien. "Ze hadden het veel beter moeten onderzoeken."

Aan een gemiddelde hennepcontroledag gaat geen diepgravend recherche-onderzoek vooraf, aldus een politiewoordvoerster. Binnenkomende signalen - zoals een anonieme melding of een waarneming door een wijkagent - worden bij elkaar opgeteld en zo nodig aangevuld met een stroom- of warmtemeting. Bij voldoende 'plusjes' controleert de politie een adres.

In de gaten gehouden

Simone: "De politie vertelde dat agenten hebben staan posten. Een akelig idee. Dat ze je in de gaten hebben gehouden. Blijkbaar deden we dingen waardoor het leek alsof we een kwekerij hadden. En ze komen in je huis. Je veilige plek." Ze was ooit slachtoffer van een inbraak. "Daar had ik minder last van dan van dit."

Dat de politie woningen controleert, begrijpt Bas. De afhandeling niet. "We kregen geen excuses. Erg slecht." Ze voelen zich gecriminaliseerd en hoopten dat de politie de buurt informeerde over de uitkomst van het onderzoekje. Het stel kreeg nul op rekest. Eigenaar John zegt nog steeds niet te zijn geïnformeerd over de controle in zijn pand en laat het er niet bij zitten. Simone: "Terwijl zijn pand was gesloten als ze iets hadden gevonden." Hij laat het er niet bij zitten. John schakelde rechtsbijstand in en wil dat het voorval door politie en gemeente wordt geëvalueerd. "Vanwege het leed dat je zo veroorzaakt." 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6982 stemmen