Volledig scherm
Onthulling kunstwerk Drents Dorp © Jansen Media

Onthulling kunstwerk Drents Dorp in Eindhoven na jaar lang hard werken

EINDHOVEN - Zo’n 150 bewoners van het Drents Dorp waren zaterdagmiddag aanwezig bij de onthulling van het kunstwerk ‘de Drentslamp’ op de rotonde tussen de Zwaanstraat en de halve Maanstraat. Het kunstwerk -een gloeilamp met gezin- is een blijvende herinnering aan de band tussen Philips en het Drents dorp. Dertig kinderen uit de wijk trokken het bedekkende zeil van het kunstwerk af.

Bijna een jaar hebben buurtbewoners van de wijk Drents Dorp in Eindhoven keihard en met veel enthousiasme gewerkt aan een kunstwerk. Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Ed van Gennip is een enorme Philips gloeilamp gemaakt, omhuld door een sjerp waarop de karakteristieke huizen van de wijk zijn afgebeeld. Een gezin met man, vrouw en kinderen leunt tegen de lamp. 

Groene Corridor

Dit kunstproject is in 2018 gestart vanwege het 90-jarig bestaan van de wijk. De locatie, de rotonde Halvemaanstraat/Zwaanstraat, is een centrale plek in de wijk en maakt deel uit van de Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot. Het ligt op het kruispunt van de voormalige Philips-fabrieken op Strijp-R, Strijp-T en Strijp-S.

Wijkbewoners

Het bijzondere aan dit nieuwe Eindhovense kunstwerk is dat zo’n 65 wijkbewoners hun bijdrage hebben geleverd aan het project. Als kleier of klusser, model, acteur, tekstschrijver, koekenbakker, adviseur, tuinontwerper, fotograaf of fondswerver, opbouwer of puinruimer. Ook namen 165 leerlingen van basisschool Strijpdorp actief deel aan het scholenproject “Kijk es waar ik woon!” Daar is ook de naam “de Drentslamp” ontstaan.

Het Drents Dorp werd in de jaren twintig van de 20e eeuw gebouwd. Het was een wijk waar Philips haar arbeiders huisvestte die hen uit de provincie Drenthe naar Eindhoven haalde. Er staan ongeveer 1.000, voornamelijke vooroorlogse goedkope en kleine woningen. Strijp-R is nog in ontwikkeling maar hoort in principe ook bij Drents Dorp.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7202 stemmen