Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk.
Volledig scherm
Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. © FotoMeulenhof

Ontwerpers Kiki en Joost die locatie Pizza Geert overnemen: ‘Dit is goed voor de stad’

EINDHOVEN - Ontwerpersduo Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk hoopt dat ze begin 2018 kunnen beginnen met de verbouwing van hun nieuwe werkplek aan de Gabriël Metsulaan in Eindhoven. Om die vervolgens uit te bouwen tot een nieuwe creatieve hotspot.

Met de Dutch Design Week 2018 willen ze opengaan op de nieuwe locatie. Maar daarvoor moet op 1 januari de eerste schop in de grond. En dat gaat waarschijnlijk niet worden gehaald, stellen Van Eijk en Van Bleiswijk, en dat komt door ‘het gedoe’ rond de aanschaf van het pand op de hoek Gabriël Metsulaan en Kanaaldijk-Zuid.

Het pand naast de milieustraat wordt nu gehuurd door Marleentje Weismann en Geert Tiersma. Die hebben aangegeven er niet weg te willen. Zij hebben inmiddels een advocaat in arm genomen om de belangen te behartigen. Wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) is op verzoek van de gemeenteraad op zoek naar een oplossing. Daarbij wordt zowel gekeken naar gehele als gedeeltelijke verhuizing van de activiteiten naar een locatie elders in de stad.

Kanaaldijk-Zuid

,,Toen duidelijk werd dat de milieustraat aan de Kanaaldijk-Zuid weg zou gaan, gaf wethouder Mary-Ann Schreurs aan dat het de perfecte locatie voor ons plan zou zijn. Qua bestemmingsplan en milieuvergunning, maar ook omdat het prima past binnen de Kanaalvisie die de gemeente heeft”, aldus Van Bleiswijk.

Het plan ‘Van vuilstort tot creatieve parel’ dat het duo heeft gepresenteerd, bestaat eruit dat zij het pand naast de milieustraat aankopen en verbouwen tot werkplek en galerie. Van Bleiswijk: ,,Even voor alle duidelijkheid: wij betalen dat, een marktconforme prijs; de gemeente betaalt niets.” Nadien, als de milieustraat is vertrokken, moeten er andere designers bijzondere ateliers bouwen, zo is de idee: ,,Dit is goed voor de stad, niet alleen tijdens de DDW, maar door het jaar heen. En niet alleen voor designliefhebbers, maar voor iedereen. Door de dingen die er gebeuren en door de bijzondere architectuur.”

Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk.
Volledig scherm
Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. © FotoMeulenhof

Meedoen

Intussen heeft het duo meer dan vijftien collega’s geënthousiasmeerd. ,,Die hebben aangegeven mee te willen doen, omdat ze het ook een goed plan vinden. En er komen steeds meer bij”, aldus Van Bleiswijk.

Na zeven verhuizingen, van Waalre via onder meer Strijp R en Strijp T, naar het huidige onderkomen op de Hurk, is er bij de twee ontwerpers nu behoefte aan een vaste stek. Niet als huurder, maar als eigenaar. ,,Van Bleiswijk: ,,Vanaf 2015 zijn we hierover in gesprek met de gemeente. Eerder al hadden we overleg met de gemeente over andere locaties en panden, maar steeds ging dat niet door. Huren is eigenlijk niet te doen, want dan begin je ergens als kwartiermaker, je verbouwt de boel, maakt zo de buurt hip en aantrekkelijk, ook voor anderen, en een tijdje later gaat de huur omhoog en kun je dat niet meer betalen. Als je dat - zoals wij – vier tot vijf keer hebt gedaan, dan wil je wel eens een plek voor jezelf.”

Het ontwerpduo hoopt dat nu heel snel een intentieovereenkomst met de gemeente kan worden ondertekend: ,,Dan kunnen wij eindelijk verder; tekeningen maken, vergunning aanvragen. De financiering is rond, die was al een tijdje rond.”

Her en der in de Einhovense binnenstad doken anti Kiki&Joost stickers op.
Volledig scherm
Her en der in de Einhovense binnenstad doken anti Kiki&Joost stickers op. © Vanda van der Kooi

‘Stickeractie is inhoudsloos’

Sinds eind november hangen er in de stad stickers met het opschrift ‘Boycot Kiki & Joost’. En verder: ‘Mevrouw Schreurs, Eindhoven is van het volk, niet van de elite’. Die actie heeft Van Bleiswijk niet geraakt: ,,Dit is gedaan door mensen die een beperkt deel van het verhaal kennen, dat is duidelijk. Ik neem het met een korreltje zout. We draaien het om, lachen er een beetje om want wat valt er nu precies te boycotten? We hebben als grap t-shirts gemaakt met het opschrift ‘Boycot Kiki & Joost’.” Van Eijk: ,,Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat je het zo op de persoon speelt, terwijl je die totaal niet kent en ook niet op de hoogte bent van de plannen. Het is dus inhoudsloos.” De twee ontwerpers betreuren het dat het lijkt alsof er een strijd gaande is tussen de twee huurders en hen. ,,Maar dat is absoluut niet aan de orde. De huurders hebben een probleem met de gemeente. Niet met ons.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven