Ontwerplab neemt N69 door Aalst en Valkenswaard onder de loep

VideoEINDHOVEN - Studenten van de TU/e, drie gemeenten én de provincie gaan samen in een ontwerplab plannen bedenken voor de herinrichting van de N69 die Aalst en Valkenswaard doorkruist.   

Nu nog is het een overbelaste verkeersader tussen Eindhoven, Aalst en Valkenswaard. Een weg die met zijn drukke verkeer al veertig jaar de leefbaarheid en de veiligheid in de woonkernen aantast. Maar als in 2021, na vele jaren van discussie én acties, de Westparallel wordt opgeleverd, is dat een uitgelezen kans om van die oude N69 én directe omgeving een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. 

De drie gemeenten -Eindhoven, Waalre en Valkenswaard-, de provincie én studenten van de TU/e gaan de komende drie jaar aan de slag met het bedenken en uitwerken van mooie plannen voor de weg. Duurzaamheid en een betere leefbaarheid staan voorop, zo bleek maandag bij de ondertekening van een intentieovereenkomst op de TU/e. Een ontwerplab, waarbij masterstudenten worden ingezet, gaat in september aan de slag met het bedenken van projecten. De definitieve samenwerkingsovereenkomst wordt in juli getekend. 

‘Enorme kans’

Hoe dat centrum van Aalst er straks precies uit gaat zien, weet ook wethouder Arno Uijlenhoet van Waalre niet. ,,Maar deze samenwerking biedt een enorme kans om integraal, samen met de andere partijen, naar het hele gebied te gaan kijken. Er komt straks veel minder verkeer door het dorp; misschien moeten we op een andere manier, met een sterke economische drager mensen ertoe verleiden om naar Aalst te komen.”  

Ook zijn collega Theo Geldens van Valkenswaard is blij met de samenwerking. De integrale benadering, waarbij overheden en TU/e van elkaar kennis en expertise kunnen profiteren, kan zorgen voor meer snelheid bij het maken en uitvoeren van plannen.  ,,Valkenswaard krijgt straks een compact, autoluw centrum met een betere luchtkwaliteit waar het veel aangenamer wordt om er te winkelen en te vertoeven. Ook de openbaar vervoer-verbinding met Eindhoven wordt verbeterd.”  

‘Muur’

Stiekem hebben de studenten al wat veldwerk verricht. Bouwkunde-docent Marcel Musch vertelde hoe zij in Aalst zijn gaan kijken en bewoners hebben gesproken. Het beeld dat de studenten bij het dorp hebben wordt gedomineerd door de ‘muur’ van winkels aan de Eindhovenseweg. Dat gebied kan in Musch’ optiek  veel groener en aantrekkelijker worden, zonder nu direct 'de muur’ te willen slopen. Volgens Musch zou die er twintig jaar geleden niet zijn gekomen, als destijds al gekozen was voor een integrale aanpak. 

Maandag werd een toost uitgebracht op het ontwerplab N69. Van links naar rechts: wethouder Theo Geldens, wethouder Arno Uijlenhoet, gedeputeerde Erik van Merrienboer en Suzanne Udo van de TU/e.
Volledig scherm
Maandag werd een toost uitgebracht op het ontwerplab N69. Van links naar rechts: wethouder Theo Geldens, wethouder Arno Uijlenhoet, gedeputeerde Erik van Merrienboer en Suzanne Udo van de TU/e. © Rico Vogels

In samenwerking met indebuurt Eindhoven