Het groene plein dat busstation Neckerspoel in Eindhoven zou kunnen vervangen volgens het plan dat team Urban Arcipelago maakte voor de ontwerpstudie Stad van de Toekomst. Hier kijkt de lezer van uit de trein naar Neckerspoel met veel groen, water en ruimte voor evenementen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het groene plein dat busstation Neckerspoel in Eindhoven zou kunnen vervangen volgens het plan dat team Urban Arcipelago maakte voor de ontwerpstudie Stad van de Toekomst. Hier kijkt de lezer van uit de trein naar Neckerspoel met veel groen, water en ruimte voor evenementen. © Team Urban Arcipelage/Stad van de Toekomst

Ontwerpstudies Fellenoord Eindhoven: groen plein op Neckerspoel

EINDHOVEN - Twee teams van stedenbouwkundigen, architecten en anderen die zich gebogen hebben over een toekomstvisie voor de omgeving Fellenoord-station in Eindhoven, komen allebei met het idee om het huidige busstation Neckerspoel te ontwikkelen tot een centraal plein met groen. Daaromheen komen dan kavels die flexibel te bebouwen zijn afhankelijk van de behoefte de komende twintig jaar. 

Het busstation kan ook op een andere manier ingevuld worden, onder meer door de eindhaltes van bussen te verplaatsen. Omdat dit een van de weinige stukken Fellenoord is die echt eigendom is van de gemeente Eindhoven, kan hier snel begonnen worden. Zodat er een soort ‘lokker’ ontstaat voor andere ontwikkelingen, zegt Bart Mispelblom Beyer, directeur van architectenbureau Tangram en woordvoerder van team Triangel.  ,,Het plein maakt connectie met het noorden. Dat moet je doen vóórdat je aan die kant gaat ontwikkelen." Natuurlijk vergt dat wel een investering van de gemeente, maar die is nodig om de particuliere eigenaren op sleeptouw te nemen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven