Ook drie minderjarigen aangehouden tijdens rellen rond Pegida-demonstratie in Eindhoven

videoEINDHOVEN - De politie heeft zondagavond tien mensen aangehouden bij de ongeregeldheden rondom de Pegida-demonstratie in Eindhoven. Het gaat om zeven Eindhovenaren, een inwoner uit Geldrop en twee Belgen, in de leeftijd van 14 tot en met 32 jaar.

De Mobiele Eenheid (ME) was zondag genoodzaakt om een einde te maken aan de demonstratie omdat er veel ongeregeldheden waren. Een groep van honderden mensen veroorzaakte vanaf 19.00 uur veel onrust door vanaf de start van de demonstratie met stenen en andere voorwerpen te gooien.

De ME maakte een eind aan dat geweld door diverse charges uit te voeren. De situatie werd hierdoor steeds nijpender en stokte op de hoek van de Kloosterdreef en de Robbenstraat. Locoburgemeester Renate Richters gaf, na overleg, de politie rond 20.30 uur toestemming om de demonstratie af te breken en Pegida-aanhangers te evacueren. 

14-jarige verdachte

Bij de ongeregeldheden raakten vier agenten lichtgewond. Het tiental dat werd aangehouden, onder wie drie minderjarige jongens, is meegenomen naar het bureau. Twee van de minderjarigen mochten al snel naar huis omdat er onvoldoende verdenking was. Een 14-jarige jongen die de politie beledigde mag zich maandag weer melden bij het politiebureau voor verhoor.

De andere zeven verdachten zijn aangehouden voor openlijk geweld tegen de politie. Ook zij worden maandag verhoord. Het OM laat weten dat ze in ieder geval tot dinsdag vastzitten.

De politie heeft onder andere camerabeelden veiliggesteld en laat weten dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Eerder meldde de politie dat er twaalf mensen werden aangehouden. Dat aantal is nu teruggebracht naar tien.

Poll

Pegida-demonstraties moeten bij voorbaat verboden worden

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
14472 stemmen

Onderstaande video werd maandag gepubliceerd op YouTube. Vanaf ongeveer 14 minuten is goed zichtbaar dat de situatie in Eindhoven begint te escaleren.

Pegida betoging Eindhoven
Volledig scherm
Pegida betoging Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv
  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven