Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Ook gemeenteraad Eindhoven wil betaalbare ateliers

EINDHOVEN - Er moet onderhand maar eens een goed atelierbeleid in Eindhoven komen, om jonge en talentvolle designers en kunstenaars aan de stad te kunnen blijven binden. Daar heeft de gemeenteraad immers al vaker om gevraagd, zo betogen verschillende raadsfracties. 

Als Eindhoven zich wil profileren als een stad van design, kennis en technologie, dan moeten er wel betaalbare ateliers zijn waar beginnende kunstenaars, ontwerpers, designers zich kunnen vestigen. Alleen dan kan Eindhoven de status waarmaken die stad zichzelf aanmeet. 

De fracties van de VVD, GroenLinks en D66 in de Eindhovense gemeenteraad winden er geen doekjes om: het is tijd voor een weloverwogen en goed doortimmerd atelierbeleid. Niet voor niets hebben GroenLinks en D66 daar al om gevraagd. 

Die oproep herhalen de partijen nu de stichting Ruimte de noodklok luidt. Stichtingsdirecteur Jan van de Lest stelde zaterdag dat pas afgestudeerde designers de stad massaal verlaten. Er is te weinig ruimte, en de ateliers die er wel zijn kosten te veel voor pas beginnende creatievelingen. Amsterdam bijvoorbeeld lokt jonge designers met lage tarieven, betoogt Van de Lest. 

Concreet plan
"De stichting Ruimte schetst een herkenbaar beeld", reageert Saskia Lammers van de GroenLinks. "We hebben die signalen al vaker gekregen. Daarom hebben we er bij het college op aangedrongen snel met een concreet beleidsplan te komen. Met dit nieuwe, duidelijke signaal in het achterhoofd vind ik dat het nu echt tijd is voor actie. We moeten deze mensen wel aan onze stad kunnen blijven binden."

Ook Barbara van Benthem Jutting van D66 dringt aan op snelle actie van het college. "Dat atelierbeleid moet er nu gewoon snel komen, dat is duidelijk. En dat we iets aan verbetering en verbreding van onze culture voorzieningen moeten, is ook duidelijk. Natuurlijk kunnen we niet concurreren met Amsterdam. Maar dat het beter kan is ook helder."

Ecosysteem
VVD-raadslid Joost de Jong benadrukt het belang van jonge creatievelingen voor de stad. "Kunstenaars zorgen voor een basis-ecosysteem in de stad. Zij trekken in lege ruimten, zorgen er voor dat een buurt hip en tof wordt en als het te netjes is trekken ze weer verder. Zo'n groep mensen kunnen we in deze stad niet missen."

Mieke Verhees (PvdA) erkent dat de huisvesting van creatievelingen een probleem dreigt te worden. "Het aanbod neemt, de vraag blijft. Daar zullen we als lokale overheid een antwoord op moeten zien te vinden. Dit is gewoon een punt van zorg, dat is wel duidelijk."

Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation  wijst  er op dat niet alle afgestudeerde designers in Eindhoven hoeven te blijven. "Als meer dan de helft van de DAE-studenten internationaal is, dan is het misschien ook niet gek dat er veel na hun studie vertrekken."  

"Maar dat neemt niet weg dat ook wij ons zorgen maken. Om te beginnen moeten er goede plekken zijn voor starters en ruimtes die als broedplaats kunnen dienen. En vervolgens zijn er  'ook doorgroei'-plekken nodig, voor diegenen die professioneler verder willen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven