Muziekgebouw Frits Philips
Volledig scherm
Muziekgebouw Frits Philips © Jean Pierre Reijnen

Ook kunst- en cultuurwereld in de regio gaat op slot door virus

Coronavirus - updateHet regent inmiddels afzeggingen en afgelastingen in de regio als het gaat om muziek- en theateroptredens. Dinsdag lieten Muziekgebouw Frits Philips en het Parktheater Eindhoven al weten de uitvoeringen tot en met maandag te schrappen. Nu volgen heel andere instellingen met eenzelfde boodschap.

Het STRP Festival, dat zou worden gehouden van 2 tot en met 5 april in het centrum van Eindhoven, wordt verplaatst. Het Philips Museum sluit tot en met maandag, het Van Abbemuseum past zijn programma aan en het Boekenweekprogramma in het Natlab is geannuleerd. De uitvoering van de Belgische pianist Florestand Bataillie, komende zondag bij Podium Klassiek Eindhoven in De Kazerne, wordt naar een later moment in het jaar verschoven.

Het schrappen van voorstellingen betekent onder meer dat het optreden van de vermaarde Russische pianist Sokolov in het Muziekgebouw niet doorgaat. In het Parktheater gaat onder andere de opera De Parelvissers door de Staatsopera van Tartastan niet door. In totaal gaat het om zestien voorstellingen in het Parktheater en elf uitvoeringen in Muziekgebouw Frits Philips die nu niet doorgaan.

Ook het programma ‘Books on Tour’, dat het komende weekeinde in het Natlab zou worden gehouden in het kader van de Boekenweek, is geschrapt. Het Van Abbemuseum blijft toegankelijk voor bezoekers, zo zegt een woordvoerder, maar activiteiten als rondleidingen en de kinderkunstlcub, zijn geannuleerd. Museum Helmond blijft eveneens open, al worden ook daar extra maatregelen genomen, vooral op hygiënisch vlak.

Het concert van de Fontysstudenten, komende zaterdag in de Catharinakerk , gaat niet door. Museum De Wieger in Deurne sluit, in ieder geval tot en met komende maandag, ook haar deuren.

Het Philips Museum sluit tot en met 16 maart. Directeur Olga Coolen: ,,Natuurlijk willen we gewoon open zijn voor onze bezoekers. Maar we volgen de richtlijnen van het RIVM en die van Philips nauwgezet omdat we onze medewerkers, het merendeel vrijwilligers, en bezoekers willen beschermen tegen eventuele gezondheidsrisico’s. Daar zijn ze ons te dierbaar voor.”  Afgelopen week werden museumbezoekers die recentelijk in risicogebieden waren geweest, al vriendelijk verzocht een andere keer langs te komen.

Zware beslissing

Het kunst- en technologiefestival STRP heeft ook besloten tot het annuleren van het vierdaagse festival. ,,We hebben de zware beslissing genomen om STRP Festival op de geplande data 2 tot 5 april 2020 niet door te laten gaan. De gezondheid van bezoekers van STRP en van Brabant staat uiteraard voorop. Daarnaast is het voor STRP niet mogelijk om met zoveel onzekerheden een kwalitatief en kwantitatief goed festival te organiseren. We gaan in overleg met kunstenaars, sprekers, relaties, fondsen, samenwerkingspartners en leveranciers om tot een nieuwe datum voor STRP Festival te komen", aldus directeur Van Gool.

Ook Wim Vringer, directeur van Muziekgebouw Frits Philips, zegt: ,,De gezondheid van onze bezoekers gaat boven alles. Daarom hebben we dit besluit genomen. En uiteraard was daar de uitspraak vanmiddag van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant leidend in. Daar werd meerdere malen te kennen gegeven dat sociale contacten tot een minimum moeten worden beperkt. Nou, dan kan er maar een maatregel worden genomen en dat is de voorstellingen, in ieder geval tot en met maandag – schrappen. Dat is pijnlijk, zeker, maar zo’n robuuste maatregel moet wel, voor de gezondheid van de bezoekers én ook van het personeel.”

Schrappen is het veiligste

Ofschoon er door de Veiligheidsregio een grens was gesteld tot 1000 bezoekers, gaat dat voor Vringer niet op: ,,Of er nu 800 mensen in de zaal zitten of 1000, dat maakt voor ons niet uit. En of het nu gaat om uitvoeringen in de grote of in de kleine zaal, daar moet je dan niet over strijden: gewoon alles schrappen, dat is het meest veilige. Overigens mag de overheid daarover wel iets duidelijker zijn.”

Alle uitvoeringen worden zo snel mogelijk verplaatst naar andere data. Mensen die reeds kaartjes hebben gekocht, worden daarvan persoonlijk – en via de websites van de instellingen – op de hoogte gebracht.

De deuren van het Parktheater blijven de komende dagen dicht.
Volledig scherm
De deuren van het Parktheater blijven de komende dagen dicht. © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven