Vliegtuigen van Raynair op Eindhoven Airport
Volledig scherm
Vliegtuigen van Raynair op Eindhoven Airport © FotoMeulenhof

Ook onderzoek naar krimp van Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Aan de onderzochte groeiscenario's  voor Eindhoven Airport wordt nu een vijfde toegevoegd waarbij uitgegaan wordt van krimp tot 30.000 vluchten. 

Die toezegging deed ‘verkenner’ Pieter van Geel donderdagavond in het Philips Stadion tijdens de tweede massaal bezochte avond in het kader van de Proefcasus Eindhoven Airport. Inzet van de proefcasus is om de meningen en wensen van betrokken partijen op te halen, waarna Van Geel in april een ‘breed gedragen advies’ over de luchthaven uitbrengt aan de minister. 

Het krimpscenario -terug van 43.000 naar 30.000 vluchten- was een tijdens de eerste bijeenkomst in het Evoluon geuite wens. De andere onderzochte modellen behelzen een stabilisering of groei naar 55.000, 70.000 of 100.000 starts en landingen. Onderzocht wordt wat de gevolgen zijn voor geluid, economie en uitstoot. 

Gezondheidbelevingsonderzoek 

Van Geel had nog meer nieuws: opnieuw gaat de GGD een gezondheidbelevingsonderzoek uitvoeren. Hiervoor worden 6300 mensen in de omgeving van het vliegveld schriftelijk benaderd. 

Tijdens de tweede bijeenkomst van de proefcasus kon de hele zaal met behulp van zijn smartphone reageren op stellingen en werden meningen en wensen geïnventariseerd. Van Geel gaat tot eind januari verder met het ophalen van input.  

Vanuit de zaal klonk tijdens de paneldiscussie meerdere malen de roep om invoering van een vliegtaks, het belasten van kerosine, het stimuleren van het vervoer per trein en andere maatregelen die de groeiende luchtvaart moeten afremmen. 

Quote

Enige groei graag. Wij vinden dat dat moet kunnen

Jan van Mourik, VNO-NCW

Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW was een van de weinige panelleden die vóór uitbreiding is van het aantal vluchten. ,,Enige groei graag, met de juiste bestemmingen. Wij vinden dat dat moet kunnen”, zei hij, waarop de zaal reageerde met boegeroep. 

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven