Ruud van Acquoij.
Volledig scherm
Ruud van Acquoij.

Ook pgb-zorg wordt doorbetaald in coronatijd

EINDHOVEN - Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg kunnen opgelucht ademhalen, net als hun zorgverleners. Ook voor hen geldt dat zorg die door de coronamaatregelen niet geleverd kan worden, toch vergoed wordt.

Dat meldt Per Saldo, de landelijke belangenorganisatie voor mensen die met een pgb zorg inkopen. ‘De eerste afspraken van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn met gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars van vorige week losten de problemen van mensen met een persoonsgebonden budget niet op. Dinsdagmorgen zijn we daarom weer in overleg met het ministerie gegaan, gesteund door de vele mails en berichten van onze achterban. En nu zijn onze aanbevelingen alsnog door gemeenten en zorgkantoren overgenomen.’

Wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg) bevestigde dit dinsdagmiddag tegenover 50Plus-fractievoorzitter Ruud van Aquoij, tijdens het digitale vragenuurtje van de gemeenteraad. Goed nieuws voor mensen met een pgb, en zeker ook voor zorgbedrijven met veel pgb-klanten. Sommigen vreesden afgelopen maand al voor een faillissement.,,Het is heel fijn dat er nu ook duidelijkheid is voor mensen met een pgb", zegt Van Acquoij. Zij moeten eventuele veranderingen wel afstemmen met hun gemeente. ,,Eindhovenaren moeten dit doen bij WIJeindhoven.” Van Aquoij is zelf ook budgethouder. Hij koopt zo zorg in voor zijn zoon, die een verstandelijke beperking heeft. ,,De begeleiding die hij normaal krijgt, valt weg. Ze houden wel contact via beeldbellen.”


Meer of vervangende zorg door Corona ook vergoed

Als er vanwege de coronamaatregelen vervangende zorg of méér zorg nodig is, krijgt de budgethouder deze zorg ook vergoed, meldt Per Saldo. Dat geldt voor pgb's via de Jeugdwet, Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Mensen moeten dit wel op papier bijhouden - later volgt nog een apart formulier.

Vorige week maakten de gemeente Eindhoven en de regiogemeenten waar zij zorg mee inkoopt al bekend dat zorginstellingen waar zij een contract mee hebben (voor zogeheten ‘zorg in natura’) doorbetaald worden, ook al kan zorg niet geleverd worden of in een andere vorm dan normaal. Het rijk heeft beloofd dit te compenseren. Deze week besloot de regio Helmond om hetzelfde te doen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven