De presentatie van de Poolse Danika.
Volledig scherm
De presentatie van de Poolse Danika. © ED

Ook Poolse en Franse scholieren vinden schoonmaken ‘verschrikkelijk’

EINDHOVEN - Scholieren van een Poolse en een Franse school hebben vrijdagmiddag presentaties gegeven bij de TU Eindhoven. Het onderwerp was woonruimte ontwerpen waar mensen makkelijk kunnen samenwonen. ,,Het ging er om dat de leerlingen konden duidelijk maken wat hun eigen woonwensen zijn", aldus docente Sophie Rousseau.

Het ging om een Erasmusproject waar de faculteit Bouwkunde van de TU/e aan meewerkt. De organisatie lag bij Rousseau en de studenten Eline van Leeuwen, Jamilla Broersma en Victoria Bacheva.

De Poolse scholieren waren van een hotelopleiding uit Danzig. De Franse volgen technische opleidingen in het Zuid-Franse Hyères. Ook Nederlandse studenten van de master architectuur van de TU/e waren bij het project betrokken. 

,,Onze gasten zijn leerlingen van heel andere opleidingen dan de onze", legt Rousseau uit. ,,In groepjes van twee Franse en twee Poolse leerlingen moesten ze duidelijk zien te krijgen hoe ze zelf zouden willen samenwonen.”  

Zo moesten ze een zelfstandig wensenprofiel opstellen. ,,Het is natuurlijk leuk om te zien waar een Poolse en Franse scholier dan mee komen", zegt Jamilla Broersma. Eigenlijk blijken de verschillen dan veel kleiner te zijn dan gedacht. ,,Ze hebben veel dezelfde interesses: gamen, netflixen, sporten. En ze vinden schoonmaken allemaal even verschrikkelijk.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven