Volledig scherm
Albert Kivits. © Kees Martens

Ook schoolbiebs Eindhoven bedreigd door bezuinigingen

EINDHOVEN - Bezuinigen op vroegschoolse educatie treft niet alleen de spilcentra in Eindhoven, maar ook de bibliotheek. Als de plannen van het rijk doorgaan zou dat ook ten koste kunnen gaan van de biebvestigingen op de 65 basisscholen, de mediacoaches en de programma's daaromheen in Eindhoven. 

"Als we een deel van de negen ton subsidie moeten inleveren, moeten we ons afvragen of we het hele programma nog voort kunnen zetten. Alleen een paar boeken neerzetten op scholen heeft geen zin", aldus directeur Albert Kivits van de openbare bibliotheek Eindhoven. Hij wil wel de gemeente Eindhoven eraan herinneren dat die bij de eerdere bezuinigingen in 2013 heeft beloofd garant te staan voor de negen ton, ook als het rijk zou gaan bezuinigen. 

Staatssecretaris Sander Dekker overweegt om de gelden voor het wegwerken van onderwijs- en taalachterstanden bij peuters - voor- en vroegschoolse educatie (VVE) - anders in te gaan zetten. Dorpen zouden er op vooruitgaan, steden als Eindhoven achteruit. Eindhoven vreest 3 van 7,9 miljoen euro in te moeten leveren, zei wethouder Jannie Visscher vorige week.

Extra bezuiniging
De bibliotheek krijgt negen ton uit die zogenaamde VVE-gelden, bovenop de cultuursubsidie waar ook al weer aan geknabbeld wordt. Na een halvering van de subsidie heeft Kivits nu bezwaar aangetekend bij de Eindhovense Cultuurraad tegen een extra bezuiniging van 5,3 procent die niet overeen zou komen met de afspraken met de gemeente. 

En dan is nu weer deze mogelijke nieuwe tegenslag. De bibliotheek heeft op 65 locaties een kinderbieb staan met boeken voor de basisschooljeugd. Dat heeft invloed op het aantal jeugdleden én de leesvaardigheid. "Maar daar ben je er niet mee", zegt manager jeugd en educatie Marijke Joosten. "We zetten ook mediacoaches in die de leerkrachten bijstaan, adviseren en ontlasten. Ze organiseren activiteiten voor de kinderen én de ouders. Tot nog toe deden we dat voornamelijk voor de scholen, inmiddels geven we de pedagogische medewerkers van de kinderopvang een training tot voorleescoördinator. En met consultatiebureaus zijn we ook aan het werk om ze te helpen kinderen met taalachterstand te indiceren", aldus Joosten. Kivits: "Feitelijk zijn wij de buitenboordmotor die zorgt dat kinderen meer lezen en de achterstand verkleinen. Maar het is net als bij een auto: zonder benzine kun je natuurlijk niet de weg op."

In de ruimtes van de bibliotheek aan de Emmasingel zitten een tiental kinderopvangmedewerkers net aan de cursus. "De mediacoaches zijn onze steunpilaren", zegt Debora Biesters van de Christelijke Kindercentra Bambino. "We kunnen er terecht met alle vragen, ze organiseren onze voorleesavonden mee en ze helpen om het hele team mee te krijgen", zegt Marieke van der Gouw van Dikkie & Dik in Acht. "Voorheen moesten we het zelf doen, nu gaat dat echt veel gemakkelijker", aldus Carola Sistermanns van Korein Kinderopvang Hemelrijken. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7766 stemmen