Volledig scherm

Ook tweede Eindhovense imam terecht uitgezet

ZWOLLE/EINDHOVEN - De Eindhovense imam Mahmoed is evenals zijn collega Bersham terecht ongewenst verklaard vanwege gevaar voor de nationale veiligheid. De rechtbank van Zwolle heeft dat bepaald in zijn beroepszaak.

De rechter oordeelde dat er voldoende informatie voorhanden was om de uitzetting te rechtvaardigen, werd woensdag bekend.

Beide imams droegen in de omstreden Eindhovense Al Fourqaan-moskee het islamitisch-orthodoxe salafisme uit. Ze kwamen in het verweer tegen hun uitzetting omdat die was gebaseerd op één ambtsbericht dat de AIVD opstelde met informatie uit anonieme bronnen.

De rechters kregen inzage in de onderliggende stukken en oordeelden dat duidelijk is dat de imams hun afkeuring hebben laten blijken over de Westerse samenleving. Hun preken zijn dan misschien niet in strijd met de wet, maar dat betekent niet dat de imams niet verantwoordelijk zijn voor de radicale sfeer in en rond de moskee, beargumenteerde de rechtbank.

Imam Mahmoed kan nog in beroep bij de Raad van State, maar de kans op succes lijkt klein. De hoogste bestuursrechter oordeelde eerder negatief over de zaak van imam Bersham. De beide geestelijken waren al enige tijd in het buitenland.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen