Volledig scherm
Een vliegtuig van Ryanair op Eindhoven Airport © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ook vertrokken piloten eisen schadevergoeding van Ryanair

EINDHOVEN - Ook zes ex-piloten van Ryanair slepen het bedrijf voor de rechter vanwege de sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Ze eisen een schadevergoeding van de luchtvaartmaatschappij wegens verlies aan inkomsten door hun keus voor een andere werkgever. 

De zes piloten vertrokken vorig jaar bij Ryanair omdat ze een onvrijwillige overplaatsing naar een ander vliegveld wilden voorkomen. Ze accepteerden bij hun nieuwe werkgever een lagere rang, een lager salaris en een slechter toekomstperspectief. 

Miljoenen

De vliegers denken dat ook zij kans maken op een schadevergoeding nadat de rechtbank een maand geleden miljoenen toekende aan een groep piloten die door het vertrek van Ryanair uit Eindhoven noodgedwongen thuis zat. 

Pilotenvakbond VNV laat donderdag weten dat Ryanair deze week wederom voor de rechter is gedaagd. ,,Het vertrek van deze piloten is te wijten aan het bizarre gedrag van deze werkgever. Ryanair was zelf de oorzaak van de onwerkbare cultuur.’’

De exacte hoogte van de schade van de vertrokken piloten is nog niet berekend, aldus een woordvoerder. De bedragen verschillen per persoon. 

Vergelding

Ryanair besloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven te sluiten. De piloten en het cabinepersoneel denken dat de sluiting een vergelding was voor twee stakingen die eraan voorafgingen. Het personeel voerde actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft altijd ontkend dat het die stakingen wilde vergelden. Het bedrijf noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden in Eindhoven als reden.

In verschillende rechtszaken maakten rechters korte metten met de argumenten van de Ierse prijsvechter. Het bedrijf kon de rechter niet overtuigen dat er behalve de stakingen andere redenen waren om te vertrekken uit Eindhoven. Ook concludeerde de rechter dat Ryanair zich weinig aantrekt van de belangen van het personeel. 

Wanneer de nieuwe rechtszaak tegen Ryanair dient, is nog niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen