Sarah Papenheim
Volledig scherm
Sarah Papenheim © Privéfoto

Ook voor tweede pro-formazitting komt de moeder van vermoorde Sarah (21) over uit Amerika

ROTTERDAM/EINDHOVEN - Opnieuw komt Donee Odegard, de moeder van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21) die eind vorig jaar in Rotterdam werd vermoord, over uit de Verenigde Staten voor een voorbereidende rechtszaak. Dat meldt haar advocaat Sébas Diekstra. De zaak dient morgenochtend. ,,Donee zal erbij zijn’’, zegt Diekstra.

Ook medewerkers van het Amerikaanse consulaat wonen de rechtszaak bij. De kans bestaat dat de zogenoemde pro-formazitting maar enkele minuten duurt, omdat alleen de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek wordt besproken. Er zal worden meegedeeld of het rapport naar de geestestoestand van Eindhovenaar Joël S. (23), de student die bekend heeft Sarah te hebben doodgestoken, klaar is. Bij de vorige zitting van drie maanden geleden werd door de officier van justitie aangegeven dat er sterke aanwijzingen zijn dat S. ten tijde van de moord psychische problemen had. Daar moest nog onderzoek naar gedaan worden.

Motief

Moeder Donee Odegard.
Volledig scherm
Moeder Donee Odegard. © Jan de Groen

Al is er dus nog geen sprake van een inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, toch maakt Sarah’s moeder de reis van Minneapolis naar Rotterdam om er weer bij te zijn. ,,Ik moet er zijn voor Sarah’’, heeft Odegard eerder in een interview in het AD gezegd. ,,Daarnaast wil ik elk detail horen. Ik wil weten wat er is gebeurd. Ik wil weten wat Sarah dacht, wat Sarah deed. Ik wil weten: waarom?’’

Bij de vorige zitting werd bekend dat Sarah overleed als gevolg van 27 messteken. Ze werd in haar kamer aangetroffen, badend in het bloed. Het motief achter de dodelijke actie van de in Voorburg geboren verdachte S., een getalenteerd contrabassist, is nog niet aan de orde geweest.

S. belde, nadat hij in een bui van razernij Sarah had doodgestoken, vanuit de trein naar zijn moeder om te vertellen wat hij had gedaan. Tijdens de rechtszaak van drie maanden geleden verklaarde hij dat hij zich niet alles meer over die dag herinnert.

Sarah studeerde in Rotterdam psychologie en richtte zich onder meer op suïcidaal gedrag. Haar broer pleegde drie jaar geleden zelfmoord.

Bekijk hieronder een video met Donee Odegard, de moeder van Sarah Papenheim. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven