Volledig scherm
De broers Jan en Bas van Heijst, neven van pastoor Piet, nemen het Israëlisch lintje in ontvangst. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Oom Piet verdient Israëlische eer

EINDHOVEN - Het zou zomaar een film kunnen zijn. In het zuiden woont de familie Van Heijst, die niets weet van de heldendaad van oom Piet. In het noorden woont de familie Bornstein, van wie de moeder het leven te danken heeft aan diezelfde Piet van Heijst. Dat verhaal wordt in dat gezin al generatie op generatie overgedragen.

Volledig scherm
Petrus van Heijst © Mieke Bon

Dinsdagmiddag kwamen de verhalen van beide families bij elkaar. Oom Piet, in de oorlogsjaren pastoor in Ravenstein en overleden in 1967, kreeg postuum de Israëlische onderscheiding Yad Vashem. Die is speciaal voor niet-joden die joden geholpen hebben. 

Pastoor Piet's twee hoogbejaarde neven, de broers Jan en Bas van Heijst,  namen de onderscheiding in ontvangst. De Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On was hiervan naar het Augustinianum in Eindhoven gekomen, waar de uitreiking plaatsvond. ,,Die eer is meer dan verdiend", aldus de ambassadeur.

Piet van Heijst redde destijds de joodse Henriëtte Hen door haar meerdere malen op onderduikadressen onder te brengen. Haar dochter Frouwgje Bornstein sprak een woord namens haar. Ze zei zich te realiseren dat aan het redden van haar moeder ook zij als dochter uiteindelijk het leven te danken heeft. En daarmee ook weer haar eigen gezin. ,,Want laten we wel wezen. Als meneer Van Heijst dat niet had gedaan, had ik hier ook niet gestaan.”

Verdiend

Bornsteins moeder kon het gedurende haar leven niet opbrengen meer met de daad van Van Heijst te doen. ,,Het speelt al heel erg lang bij ons. Mijn dochter heeft een aanzet gegeven om er echt iets mee te doen. Ik ben erg blij dat dit nu gebeurt. Ere wie ere toekomt. Dat wij hier nu allen zijn, heeft pastoor Van Heijst meer dan verdiend.”

Ivo van Heijst dankte namens zijn familie de ambassadeur en de familie Bornstein.  ,,Wij waren verbaasd toen we hoorden dat Israël deze onderscheiding geeft. Oom Piet was een vriendelijke man, die zijn geloof serieus nam. Waarschijnlijk deed hij destijds gewoon wat hij vond dat hij moest doen.”

De Yad Vasem onderscheidt volgens ambassadeur Shir-On vooral de ‘kleine verhalen’. ,,Bij een oorlog gaat het vaak over de veldslagen, de legers, de leiders en de grote momenten. Maar in een oorlog kom je ook de stille helden tegen en die waarderen we hiermee. Het verhaal van pastoor Van Heijst moeten we ons onthouden.”

Nederland is na Polen het tweede land met de meeste Yad Vashem-onderscheidingen. De naam van Van Heijst wordt aangebracht in het Yad Vashem-monument in Jeruzalem. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven