Volledig scherm
Marleentje en Geert Tiersma bij een eerdere demonstratie op Stadhuisplein tegen de sluiting van Pizza Geert in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Oorlog tussen Pizza Geert en gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Nu Geert en Marleentje Tiersma vasthouden aan hun plek aan de Gabriël Metsulaan, kiest de gemeente Eindhoven een harde lijn. Ze moeten 'met spoed' hun spullen van het buitenterrein bij de loods naast hun huis halen. 

De gemeente eiste al eerder dat de twee de opslagloods naast hun woning ontruimen. Dat betekent dat ze het muziekinstrumenten-museum en de dansschool die ze hier hebben gemaakt moeten afbreken. Volgens de gemeente hebben de twee een tijdelijk huurcontract, waarbij eventuele verbeteringen en veranderingen aan of in de loods voor eigen risico zijn. 

Het college schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het buitenterrein snel leeg moet, omdat het wil beginnen met het saneren van de bodem. Volgens het college had het echtpaar hier überhaupt geen spullen neer mogen zetten, gezien de voorwaarden in het huurcontract. Het echtpaar Tiersma wilde donderdag nog niet reageren, het zegt overvallen te zijn door deze laatste eis. ,,Het college schrijft dit nu in een brief aan de raad, maar wij hebben hier zelf nog geen brief over gekregen." 

Traineren

'Onze pogingen om met de gebruikers in minnelijk overleg tot een oplossing te komen hebben helaas niet tot resultaat geleid. Zo is een tweetal alternatieve locaties die wij hebben aangeboden door hen afgewezen', schrijft het college van B en W aan de raad. Het gaat om de Tongelresestraat 1/1b en Sliffertsestraat 30-36 in Meerhoven. Het eerste pand is volgens het echtpaar te klein en het tweede te ver van het centrum. 

'De gebruikers hebben aangegeven het traject maximaal te zullen traineren en zich met alle juridisch denkbare middelen te verzetten tegen het ontruimen van de loods aan de Gabriël Metsulaan', aldus het college.

Kiki en Joost

Geert en Marleentje Tiersma wonen in een woning van de gemeente aan de Gabriël Metsulaan. Ze hebben in de opslagloods naast hun huis een culturele broedplaats gemaakt, met een danszaal en een museum. De gemeente verbiedt ze om deze open te stellen voor publiek. Zij wil de loods verkopen aan het designduo Kiki en Joost, die op hun beurt grootse plannen hebben voor de milieustraat er naast. Volgens het college passen de activiteiten van Geert en Marleentje Tiersma niet in het bestemmingsplan, en die van Kiki en Joost wel.

De gemeente heeft de huur van de opslagloods opgezegd per 31 december 2017, maar Geert en Marleentje Tiersma hebben ontruimingsbescherming aangevraagd. Ze hebben de rechter gevraagd om uitstel tot 31 december 2018. 'Wij zullen de raad informeren zodra de rechter een einddatum heeft vastgesteld waarop de opslagloods leeg opgeleverd dient te worden', aldus het college.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven