Volledig scherm
PREMIUM
Jan Zwartendijk en zijn vrouw Erni. © Archief familie Zwartendijk

Oorlogsheld Zwartendijk krijgt ook monument in Eindhoven

EINDHOVEN - Philipsman Jan Zwartendijk krijgt ook in Eindhoven een kunstwerk dat herinnert aan zijn heldendaad in de Tweede Wereldoorlog. 

Als consul in Litouwen hielp Zwartendijk duizenden joden aan een zekere dood in vernietigingskampen ontsnappen. In juni vorig jaar kreeg de in 1976 overleden Zwartendijk al een monument in zijn voormalige standplaats Kaunas. Tijdens de komende editie van lichtfestival Glow in november wordt het Eindhovense monument van kunstenares Titia Ex onthuld. Bij het voormalige kantoor van Philips Lighting aan de Mathildelaan.

  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven