Volledig scherm
Maarten Houben. © Rene Manders

Oost-Brabant krijgt geld voor strijd
tegen radicalisering

EINDHOVEN - Oost-Brabant krijgt opnieuw geld van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor de aanpak van radicalisering en jihadisme. De 188.250 euro wordt gebruikt om ambtenaren, leerkrachten en jongerenwerkers te trainen in het herkennen van signalen van moslimextremisme.

Het ministerie keert het geld uit aan de gemeente Nuenen, omdat burgemeester Maarten Houben voorzitter is van de programmaraad integrale aanpak jihadisme Oost-Brabant.

Dit jaar wordt het geld onder meer gebruikt voor een 'quick scan' van Oss, Gemert-Bakel en Landert. Vorig jaar is die al uitgevoerd in acht andere gemeenten, waaronder Helmond, Eindhoven en Son en Breugel. Op termijn is het doel om dat in alle 38 gemeenten in Oost-Brabant te doen, aldus Houben.

In totaal stelt Justitie en Veiligheid bijna zes miljoen euro beschikbaar aan 20 gemeenten in Nederland, net als de voorgaande twee jaar.

Veiligheidsdiensten volgen zo'n 60 mogelijke moslimextremisten in Oost-Brabant, aldus burgemeester Houben in een interview in mei vorig jaar. Ruim twee derde van hen woont buiten de steden. Zeventien verdachte personen wonen in Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Oss.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven