Volledig scherm
Leden van Scale Model Challenge bouwen aan hun modellen. © FotoMeulenhof/Rene Manders

Op Scale model challenge beurs in Eindhoven 'Fijn met mijn handen bezig zijn'

EINDHOVEN - Scale Model Challenge uit Eindhoven is een hobbyclub voor modelbouwers, maar organiseert elk jaar ook een beurs die internationaal veel bezoekers trekt. Dit weekend is de beurs in Veldhoven.

Wie kent ze niet, de kleine plastic modelvliegtuigjes om in elkaar te knutselen? Bij Scale Model Challenge (SMC) zijn het niet alleen vliegtuigjes die met veel geduld en precisiewerk in elkaar worden gezet, maar ook raceauto's, vrachtwagens of schepen en er worden diorama's gemaakt (uitbeelding van een landschap) en er wordt aan figuurschilderen gedaan. Elke twee weken op dinsdagavond komen de leden van SMC bij elkaar in activiteitencentrum Jagershoef in Eindhoven. Bepakt met een koffer vol attributen en een goede lamp werken de bouwers aan hun modellen van plastic of papier.

,,Ik kan hier helemaal mijn ei kwijt", vertelt Patricia Goossens. Zij voelt zich door en door thuis bij haar clubje, waar iedereen zijn eigen ding kan maken en er geen sprake is van een wedstrijdelement. ,,Het is een uitlaatklep. Je moet wel veel geduld hebben, maar het eindresultaat is te gek." Voor Bart Theunis is de dinsdagavond heilig. ,,Ik bouw om met mijn handen bezig te zijn. Voor mijn werk zit ik veel achter de computer. Het is een avondje opladen."

,,Het is tegenwoordig wel een vergrijzende groep die modelbouw als hobby heeft", zegt Robert Crombeecke, oprichter van SMC. ,,We willen heel graag dat de jeugd aansluit, ik weet niet of dat ijdele hoop is. Alhoewel tegenwoordig fantasy schilderen jongeren wel aantrekt. Zij komen uit de gamescene en beschilderen die fantasy figuren."

Internationaal

In 2007 heeft Crombeecke de club opgericht met als doel de modelbouwwereld bij elkaar te brengen. Niet alleen hobbyisten op een hobbyavond, maar ook door jaarlijks een beurs te organiseren die internationaal aanspreekt. En dat is gelukt, dit weekend komen wederom modelbouwliefhebbers vanuit de hele wereld samen in Veldhoven. ,,Ruim drieduizend bezoekers per dag trekt de beurs, veel mensen uit Nederland, maar ook uit het buitenland. Dik tweehonderd exposanten staan er met workshops, demo's en veel modellen. Wie wat meer wil of iets speciaals zoekt, kan hier alles vinden van verf tot bouwdozen en kinderen tot veertien jaar kunnen gratis en onder begeleiding een model bouwen en beschilderen en kennis te maken met de hobby."

De beurs Scale Model Challenge is op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Locatie: NH Eindhoven Conference Centre Koningshof, Locht 117 in Veldhoven. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa en online via scalemodelchallenge.com.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven