Volledig scherm

Op vakantie naar Amerika: gewoon vertrekken of toch maar thuisblijven?

REGIO - Op vakantie naar Amerika. Gaat de reis nog door of wordt de reis uitgesteld totdat Trump geen president meer is? Nadat hij met een inreisverbod kwam voor burgers uit zeven Islamitische landen, stroomden de reacties op de oproep van het ED binnen. Ze zijn uiteenlopend, ook op sociale media, maar één ding is duidelijk: de discussie leeft.

‘Ik laat me niet tegenhouden’
Kim Reijntjes uit Asten gaat in juli een jaar naar een High School in de Verenigde Staten. ,,Toen bekend was dat Trump president werd, heb ik wel even nagedacht of ik nog wel kon gaan maar de reisorganisatie heeft verzekerd dat er niets is veranderd aan de situatie. Ik ga dus gewoon zonder zorgen naar Amerika”. Cetin Ovgun uit Veghel twijfelt wel. Hij is een Nederlander van Turkse komaf en het is niet de eerste keer dat hij op vakantie naar Amerika gaat. Eind maart vertrekt hij. ,,Het houdt me niet tegen maar het zet je wel aan het denken: in wat voor maatschappij leven we?”

Verschillende mensen laten weten niet van plan te zijn zich te laten tegenhouden. Zo ook de Eindhovense Marcel Hulleman. ,,Ik ga er niet heen vanwege Trump en z'n rariteitenkabinet maar vanwege het geweldige land en zijn gastvrije, weldenkende en aardige mensen”.

Nashir Dachadi is een Eindhovense jongen en is moslim. Hij vraagt zich af of hij Amerika nog wel inkomt: "Ik ben een Brabantse jongen. Ik ben moslim en mijn moeder heeft een hoofddoek. Mijn vader is ook moslim en geboren in de Verenigde Staten. Hij is imam in een moskee in Eindhoven. Wij hebben voor de zomervakantie al een reis geboekt naar Los Angeles en ik vraag me af of ik er nog wel in kom”.

Het valt Marjo Verweij-Teklenburg uit Eindhoven op dat er in de Nederlandse kranten meer is te lezen over de ‘fratsen van Trump’ dan in de Amerikaanse media. Ze is een paar weken op bezoek bij haar zoon en zijn gezin in de VS.

Niet gaan uit angst en belediging
Thijs Emmerik uit Breda zou in mei zijn afstudeerproject gaan doen in New York maar hij is het niet eens met de volgens hem discriminerende nieuwe maatregel. ,,Ik zie weinig pluspunten om mijn onderzoek daar voort te zetten”, aldus Thijs. Abdi Hassan uit Tilburg is van Somalische afkomst en twijfelt nog over een geplande rondreis van drie weken. ,,We vragen ons nu af of we er verstandig aan doen om de reis door te laten gaan. Ik ben vooral bang dat we daar staan in juli en alsnog het land niet in mogen”, aldus Abdi uit Tilburg.

,,Ik voel mij namens vele Iraniërs enorm beledigd”, zegt de Mierlose Rozhin. Hij weet niet of het überhaupt wel mogelijk is om naar Amerika te reizen als Nederlandse Iraniër. Hij wilde eigenlijk naar de VS om familie te bezoeken.

John Lenior uit Hilvarenbeek is al twee keer op vakantie geweest in Amerika en geniet daar steeds weer van de gastvrijheid en beleefdheid. ,,Nu Trump na een aantal rare decreten ook nog een inreisverbod afgeeft, verklaar ik me solidair met diegenen die niet naar ‘het beloofde land’ mogen afreizen en stop mijn voorbereidingen voor wederom een trip naar Amerika in het najaar van 2017”. Roos van den Muis uit Best geeft aan het land niet meer te vertrouwen door de nieuwe president.

Hevige discussie
Ook op de site wordt wisselend gereageerd op de oproep. Zo vraagt een sitebezoeker zich af waarom ze de vakantieplannen aan zouden moeten passen. ‘Mensen gaan toch ook naar landen waar andere normen en wetten gelden zoals China, Rusland of Saudië-Arabië?’ Een andere bezoeker geeft aan niet meer te kunnen gaan omdat zijn partner een paspoort heeft waarmee ze niet welkom is in Amerika.

Tenslotte is ook op Facebook een hevige discussie losgebarsten. Wim geeft aan dat hij serieus twijfelt of hij nog wel naar Amerika zal gaan, mocht hij die plannen hebben. ‘Ik wil niet naar een land waar de bevolking zo’n gast kiest als president.’ Danielle daarentegen gaat gewoon op huwelijksreis naar Amerika in mei. Ze vindt het juist wel interessant om met eigen ogen te zien hoe het hele ‘Trump-verhaal’ leeft.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven