Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Operatie betalen met vakantiegeld: zorg mijden in Zuidoost-Brabant (poll)

EINDHOVEN/HELMOND - Niet elk halfjaar naar de tandarts. Niet naar de huisarts uit vrees voor onderzoek of ziekenhuisopname. Uitstellen en kiezen: een bril of een kroon? Veel huishoudens worstelen met de eigen bijdrage voor zorg.

Een oproep aan lezers van deze krant om ervaringen te delen leidde tot een stroom aan reacties. De bijdrage van minimaal 385 euro en maximaal 885 euro per jaar blijkt voor velen niet op te brengen. In een peiling van het ED, waar al ruim 1514 mensen aan meededen, zegt 82 procent zorg te mijden vanwege de kosten.

Buffer
Chronisch zieken zijn snel door hun eigen risico heen, zegt Sabrina Leppens: ,,Mijn man zit in een rolstoel. Hij is door alle medicaties en verzorgingsspullen zijn eigen risico meteen kwijt in maand één." Vanaf 2015 verviel de tegemoetkoming van vijfhonderd euro voor chronisch zieken. Leppens: ,,Dat was onze buffer die het eigen risico dekte."

,,Ik stel uit wat ik kan uitstellen en spaar op", stelt een 62-jarige Helmondse vrouw met een chronische ziekte. ,,Bijvoorbeeld dit jaar een nieuwe bril, dit jaar nieuwe steunzolen, dit jaar een nieuwe kroon, dit jaar naar de mondhygiënist. Door dit op te sparen heb ik meer belastingaftrek. Zolang het lijf werkt, gaat het wel. Mijn zorgverzekeraar helpt niet mee. Ik kreeg deze maand nog rekeningen van vorig jaar. Dat kost mij extra geld."

,,Een man meldt: ,,Een operatie aan beide handen van carpaal tunnelsyndroom heeft me bijna naar de financiële afgrond gebracht. Driekwart van het vakantiegeld kon in 2016 naar mijn eigen risico."

Tanden
Veel mensen besparen vooral op de tandarts, die niet in het basispakket zit. Een oudere man: ,,Al enige jaren is het me bekend dat ik een kroon en een brug moet krijgen. Ook moet ik vanwege scheefgroeiende ondertanden door ouderdom en daardoor slinkend kaakbeen, eigenlijk een beugel laten aanmeten door de orthodontist. En dat kan deze bruin niet trekken."

Huisartsen herkennen het beeld van patiënten die geen doorverwijzing willen vanwege de kosten. Maarten Klomp, huisarts in de Eindhovense wijk Achtse Barrier, vindt het eigen risico te hoog. ,,Het is een akelig dilemma, want het heeft wel een functie: afremmen van zorggebruik. Maar het remt de verkeerde mensen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bewoner Woenselse Poort krijgt 4,5 jaar cel en tbs na woningoverval en poging tot verkrachting van 94-jarige vrouw in Eindhoven

    Bewoner Woenselse Poort krijgt 4,5 jaar cel en tbs na woningover­val en poging tot verkrach­ting van 94-jarige vrouw in Eindhoven

    EINDHOVEN - Mohammed N. (42) uit Hoogeveen is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en tbs met dwangverpleging voor het beroven en aanranden van een 94-jarige vrouw in Eindhoven. Dat gebeurde in maart in 2015. Diezelfde dag mishandelde hij twee mannen. De rechtbank Oost-Brabant legde de man eerder, in februari 2016, zes jaar gevangenisstraf op.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven