Volledig scherm
Eric Vrijhof, uroloog bij het Catharina Ziekenhuis, aan de operatierobot in Nijmegen. Daar vindt de operatie plaats, voor- en nazorg is in Eindhoven. © Catharina Ziekenhuis

Operaties bij Catharina Ziekenhuis in Eindhoven succesvoller door delen van kennis

EINDHOVEN - Operaties bij prostaatkanker verlopen bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven veel succesvoller door samenwerking met twee Nijmeegse ziekenhuizen.

Nog maar half zoveel kankercellen blijven na de operatie achter in het lichaam van de patiënt als vijf jaar geleden (van 43 naar 24 procent). En het risico op ernstige incontinentie na de operatie daalde van 10 naar 2 procent. De cijfers vertellen het succesverhaal achter de prostaatoperaties van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Met dank aan de samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudumc in Nijmegen.

De verklaring is eigenlijk heel simpel. Door de samenwerking kan het gezamenlijk prostaatkankercentrum sinds 2013 meer patiënten helpen. En hoe meer operaties er worden uitgevoerd, hoe beter ze gaan. Jaarlijks gaat het nu om zo'n 300 ingrepen. "Doordat je dingen vaker doet, verbetert de kwaliteit", vertelt Eric Vrijhof, uroloog bij het Catharina Ziekenhuis. "Behalve incontinentie zien we ook het risico op andere complicaties als impotentie of nabloedingen dalen."

Vergelijken

Vrijhof doet zijn verhaal vanuit Nijmegen tussen twee operaties door. Want zijn patiënten komen weliswaar binnen via het Catharinaziekenhuis, de ingrepen vinden plaats in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Doordat alle operaties op dezelfde plek plaatsvinden, kunnen de resultaten van de afzonderlijke chirurgen met elkaar worden vergeleken. "We bekijken ook video's van elkaar. Als de ene arts zelden complicaties als incontinentie heeft, ga je kijken wat die arts tijdens de operatie anders doet."

Robot

In Nijmegen staat een speciale robot om prostaatkankeroperaties mee uit te voeren. Overigens heeft het Catharina Ziekenhuis het voornemen om ook zo'n robot aan te schaffen. Volgens Vrijhof verplaatsen de operaties dan niet naar Eindhoven: "Omdat de resultaten van de samenwerking met Nijmegen zo goed zijn, gaan we die robot in Eindhoven niet gebruiken voor prostaatkankeroperaties, maar voor andere ingrepen."

Het succes is ook opgevallen bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Die voerde samen met de ProstaatKankerStichting en de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties een onderzoek uit naar ziekenhuizen. Het Nijmeegse-Eindhovense centrum kwam uit de bus als een van de drie beste plekken (de andere twee zijn het Maasstadziekenhuis in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam) waar je voor een prostaatkankeroperatie terechtkan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven