Volledig scherm
Viaduct Elburglaan-Tilburgseweg: kleurig beton. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Opgeknapt viaduct de Vissenhoek in Eindhoven is eerste in kunstproject

EINDHOVEN - Het viaduct Elburglaan-Tilburgseweg, ofwel de Vissenhoek, wordt vandaag officieel heropend. De pilaren van het viaduct zijn voorzien van muurschilderingen van Robin Nas, beter bekend als Zenk One.

Het gepimpte viaduct aan de Elburglaan is het eerste in een reeks van dertien viaducten die deel uitmaken van het nieuwe kunstproject 'Overbruggen' dat de komende jaren plaatsvindt in Eindhoven Noord-West.

Kunstenaar Pim Bens, die samen met Vincent Huibers het project voor de gemeente coördineert, zegt hierover: ,,Met dit project wil de gemeente samenwerkingen tussen de creatieve industrie en high-tech productiebedrijven uit de regio stimuleren en daarmee de high-tech industrie beter bij de stad betrekken. We gaan die bedrijven vragen mee te denken over hoe zij hun werk willen verbeelden en zo zichtbaarder maken voor de stad. Eindhovenaren weten immers helemaal niet wat er zich achter hun doorgaans gesloten deuren afspeelt. Het is een interessante uitdaging de beelden op de viaducten te koppelen aan bedrijven."

De dertien viaducten bevinden zich of worden de komende jaren nog gebouwd in het gebied van Brainport Industries Campus, vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. Daar wordt ook een nieuw stadspark, Brainport Parc, gerealiseerd met ook onder meer fietstunnels. Pim Bens: ,,Komend jaar staan in ieder geval de viaducten op de Anthony Fokkerweg en de Welschapsedijk op het programma, maar het complete project Overbruggen loopt door tot eind 2023 met in totaal zes grote en zeven kleinere projecten."

Met het beschilderen van de tunnels streeft de gemeente overigens nog enkele doelen na. Het beschilderen beschermt het beton, heeft een functie bij het tegengaan van vandalisme en is goed voor de sociale veiligheid.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven